SRB ENG

„Mala Pula 2.0“ u Ustanovi kulkture „Stari grad“ u Beogradu od 30. septembra do 4. oktobra

29. septembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Filmstreet se nastavlja i tokom jeseni u bioskopu „Dragan Gaga Nikolić“ (u prostoru bivšeg Parobroda,  danas Ustanove kulture Stari grad u Beograd), čiji je ovaj letnji bioskop jedan od koosnivača, a koji počinje ponovo radi i predstavlja filmski program manifestacije Mala Pula 2.0 – III izdanje. Mala Pula 2.0 će biti održana od 30. septembra do 4. oktobra.

U sklopu retrospektive recentne produkcije hrvatskog filma gledaćemo 6 filmova sa prošlogodišnje Pule i ovogodišnjeg filmskog festivala. od pobednika 2018 i njihovog kandidata za Oskara, ostvarenja Mali Antona Nuića do filma Boba Jelčića Sam samcat kao i film Sare Hribar Lada Kamenski – sva tri navedena, koje naša beogradska publika nije imala priliku da gleda u redovnom bioskopskom programu. Kao i reprizno, još jednom filmove Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Koja je ovo država i Comic Sans, koji su poneli gotovo sve Zlatne Arene u Puli, mimo kategorije najboljeg filma u prethodne dve godine.

Večernjem udarnom terminu prikazivanja prethodi prisećanje i osvrt na jugoslovensku kinematografiju iz 1969. godine, kroz nekoliko žanrovski različitih ostvarenja i vrhunac karijere glumca Slobodana Cice Perovića. Razumljivo, umesto ovogodišnjeg Generala biće prikazano verovatno najbolje ostvarenje Antuna Vrdoljka Kad čuješ zvona, zatim film Fadila Hadžića Divlji Anđeli iz baštine zagrebačke škole igranog filma. Tu su i pobednik Pule  te 1969. film Fedora Škubonje Nizvodno od sunca, ali i najistaknutija ostvarenja ratnog filma Bitka na Neretvi Veljka Bulajića i Most Hajrudina Krvavca, koji su i ujedno bili najznačajniji predstavnici tog podžanra. Napokon i dva antipoda snimljena u istoj toj godini – crnotalasne Vrane tandema Kozomara – Mihić, ali i nuar Žike Mitrovića Ubistvo na svirep i podmukao način iz niskih pobuda. Planirano je i da  po prvi put iz arhiva Kino kluba Beograd bude prikazani film Dragoslava Ilića Veliki dan,koji već 5 decenija nije imao svoju televizijsku reprizu. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Prvog oktobra, sa početkom u 20:30, biće održan i panel-program naslovljen Perspektiva produkcije, srpsko-hrvatski komparativni dvougao: FILMOVI ili/i SERIJE, uz takođe slobodan ulaz. Taj panel će moderirati Ana Martinoli (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu) i Dragan Jovićević (NIN), a očekuje se učešće sledećih panelista: Jurica Pavičić (filmski kritičar zagrebačkog Jutarnjeg lista), Dragan Bjelogrilić, Tea Korolija (produkcija Adrenalin, producentkinja serije Besa), Srđan Šaper (agencija McCann/Adrenalin, producent serija Besa, Žmurke…).

Detaljnije o programu ovde: http://ukstarigrad.rs/mala-pula-2-0-2/

Z. J.