SRB ENG

Maša Šarović snima kratki film kao deo omnibusa koji će otvoriti program Petnaest dana autora Kanskog filmskog festivala 2019.

7. мар 2019 | Autor: Zoran Janković
U Sarajevu je počelo snimanje pet krakih filmova, čija će premijera otvoriti program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs / Petnaest dana autora). U ovom projektu učestvuju i mlada srpska rediteljka Maša Šarović i Filmski centar Srbije.

Filmove producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno će raditi na pet kratkih desetominutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvoriće ovogodišnji program Quinzaine des réalisateurs (Petnaest dana autora) u Kanu.

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); “Red stain”, autori Urška Đukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “The sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / ŠvAJcarska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Rad na ovim filmovima okupiće međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight.

U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore u realizaciji projekta Southeast Europe Factory. Deset autora će takođe imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Cannes Film Festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

Maša Šarović.

U ovom projektu učestvuje i mlada srpska rediteljka Maša Šarović, rediteljka zapaženih i nagrađivanih kratkih igranih filmova GradNajtopliji dan leta, koja je u izjavi za portal Filmskog centra Srbije o ovom projektu i svom učešću u njemu rekla i otkrila ovo:

 –Sasvim prirodno, veoma sam uzbuđena i počastvovana pozivom da budem deo jednog ovakvog projekta, koji, to moram da naglasim, nastaje u savršenim uslovima u smislu Svoj film ću posle opsežnih priprema, smnimati na lokacijama u Sarajevu i okolini od 11-13. marta. Film koji će biti prikazan u Kanu činiće pet filmova mladih reditelja u trajanju od 12 minuta. Ovaj film pravim zajedno sa korediteljkom, Šeron Ejndželhart. Na filmu ću sarđivati sa dvojicom saradnika iz Srbije, kao i Najtopliji dan leta i ovaj moj film će snimati direktor fotografije Marko Milovanović, a tu je i dizajner zvuka Luka Barajević, koji će ovde raditi na još jednom filmu. U priči o burnom odnosu majke i kćerke, koja se vraća u rodni grad, i zatiče majku u čudnom duševnom stanju, glumiće Mediha Musilović i Lejla Kordić. Film će se baviti i fenomenom salivanja strave, i mislim sam da ću u ovako dobrim uslovima uspeti da izguram zacrtano. A onda da iskoristim prilike koje će mi odlazak u Kan i prisustvo festivalu pružiti.

Ovaj projekat nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije, a ovogodišnji, 72. po redu Filmski festival u Kanu biće održan od 14. do 25. maja.

Zoran Janković