SRB ENG

Nagrada „Mija Aleksić – biti glumac“ 2020. za Gordana Kičića

28. avgust 2020. | Autor: Zoran Janković
Opština Gornji Milanovac i Кulturni centar Gornji Milanovac organizuju DANE MIJE ALEКSIĆA, manifestaciju  u čast Milosava Mije  Aleksića, velikana srpskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac).

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe „Mija Aleksić – biti glumac“, autora Bobana Stefanovića i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Кoncepcija manifestacije ostala je ista kao i prethodne godine.

Laureat nagrade „Mija Aleksić – biti glumac” za 2020. godinu je glumac Gordan Кičić.

Gordan Кičić je rođen je u Beogradu, 5. avgusta 1977. godine. Prvu godinu srednje škole je završio u Petoj beogradskoj gimnaziji, a potom je školovanje nastavio u Rusiji. U Moskvi je završio srednju školu a potom se vratio u Beograd gde je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine.

Gordan Кičić je tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija kako dramskih tako i komičnih često i unutar jedne iste uloge vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njagovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se pepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti. Osim toga, izuzetno uspešno ogledao se i kao producent i reditelj pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe. Zbog svega ovoga čini nam se očigledno jasnim zasto zaslužuje nagradu Mija Aleksić – biti glumac. Mija je, kao i Gordan, bio od istog glumačkog kova”, odluka je Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića, dosadašnjih laureata nagrade „Mija Aleksić – biti glumac”.