SRB ENG

Nagrada publike Festivala srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma u Vošingtonu za film Aleksandra Reljića

13. јуна 2018 | Autor: Zoran Janković
 

Dokumentarnom filmu „Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!“ Aleksandra Reljića, nastalom  u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i BIRN Kosovo, pripala je nagrada publike na Festivalu srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma u Vašingtonu.

Dokumentarni film Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar! goovori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu.To je priča o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

„Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo ‘propala ideja’ i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”,stoji u pratećem materijalu uz film.

„Sa druge strane su Srbin i Albanac koji ih demantuju, Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Sa puno ljubavi i predanosti, oni zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, ali i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu”, takođe piše u materijalu.

Dokumentarni film Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar! plod je projekta Stvarni ljudi – stvarna rešenja o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

The Orfelin Circle/Krug Orfelin  i ove je godine u Vošingtonu organizovao  Festival srpskog  savremenog kratkog i dokumentarnog  filma. Festival je održan 10. juna u sali  bioskopa The Avalon Theater (5612 Connecticut Avenue, NW, Washington, DC). Pomenuti festival je i ove godine pomogao Filmski centar Srbije.

Zoran Janković