SRB ENG

Nagrada „Vlada Divljan“ Mladenu Matičeviću

16. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Kako je javila agencija Tanjug, scenaristi i reditelju filma „Nebeska tema“ Mladenu Matičeviću pripala je nagrada „Vlada Divljan“, koju od prošle godine dodeljuju Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej.

Odluku je dobitniku doneo žiri koji su činili: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar (predsednik žirija), Zdenko Kolar, muzičar i član „Idola“, Dubravka Duca Marković, novinarka i urednica, Zoran Vulović, muzičar i muzički producent, Goran Vasović, frotmen benda „Eva Braun“ iz Bečeja, i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Žiri je primetio da nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma i svima onima koji se uhvate takvog zadatka, ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju.

„Imajući to u vidu, Mladen Matičević nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on“, navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio da je Matičević pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je domaća popularna muzika ikada imala – Vladi Divljanu.

„Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno… Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje“, istakao je žiri.

Opšrnije ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/3558399/nagrada-vlada-divljan-mladenu-maticevicu.html