SRB ENG

Nagrade za filmove iz Srbije na 11. UnderhillFest-u u Podgorici

25. jun 2020. | Autor: Zoran Janković
U Podgorici je okončan 11. UnderhillFest, festival dokumentarnog filma, a među nagrađenima su i dva dokumentarna ostvarenja autora iz Srbije. U pitanju su novi filmovi Marije Stojnić i Jelene Radenović.

Žiri 11. UnderhillFest-a, u sastavu: Jelena Mišeljić – producentkinja, Ivan Marinović – reditelj i Gojko Berkuljan – reditelj, odlučio je da Specijalno priznanje žirija u Regionalnoj kategoriji dodeli srpskom filmu Govori da bih te video Marije Stojnić.  U obrazloženju te odluke navedeno je: „Eksperimentalni dokumentarac Marije Stojnić istražuje snolike pejzaže sećanja i arhive Radio Beograda. Film je pulsirajuće audiovizuelno iskustvo koje zavređuje posebnu pažnju, istovremeno služeci kao dokument o jednoj instituciji i posveta radiofonskom izrazu.” Rediteljka Marija Stojnić i producent Miloš Ivanović su se video-porukom obratili posetiocima UnderhillFesta.

Prizor iz filma Marije Stojnić.

A nagradu publike 11. UnderhillFest-a dobio je film Umetnost sećanja Jelene Radenović. s prosečnom ocenom 5,0. Jelena Radenović bila je 2017. godine učesnica tadašnjeg novog segmenta UnderhillFest-a, programa RAD (radionice za autorke dokumentarnih filmova). Na konkurs su se mogle prijaviti autorke iz regiona bivše Jugoslavije čiji je projekat bio u ranoj fazi razvoja. Uslov je bio da se radi o debitantskom ili drugom ostvarenju. Projekat Jelene Radenović, Umetnost sećanja, na UnderhillFestu je prepoznat je kao jedan od tri najbolja. Publiku je preko video poruke pozdravila rediteljka Jelena Radenović.

Prizor iz filma Jelene Radenović.

Više o festivalu i ostalim laureatima ovde: https://www.underhillfest.me/mn/home/