SRB ENG

Nagrade za „Šavove“, „Ajvar“, „Ti imaš noć“… na 33. Filmskom festivalu u Herceg Novom

7. авг 2019 | Autor: Zoran Janković
Među laureatima na 33. Filmskom festivalu u Herceg Novom su brojni srpski filmski stvaraoci (Nataša Ninković, Jelena Maksimović, Mira Banjac, Dušan Zorić, Nikola Polić), kao i nekolicina srpskih filmova i manjinskih srpskih koprodukcija („Šavovi“, „Ajvar“, „Strano telo“, „Jedini“ „Ti imaš noć“).

 

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival u sastavu producentkinja Dunja Klemenc – predsednica žirija, reditelj Vinko Brešan, glumac Nikola Ristanovski, producentkinja Jelena Mišeljić i reditelj Nikola Ljuca odlučio je da GRAND PRIX – ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJI FILM pripadne filmu Bog postoji, ime mu je Petrunija u režiji Teone Strugar Mitevske.

„Za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmejava“, stoji u obrazloženju žirija.

Za radikalno vizuealan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog ZLATNA MIMOZA ZA REŽIJU se dodeljuje Ivanu Salatiću za film Ti imaš noć.

Prizor iz filma Ti imaš noć.

Za fascinantan i misteriozan triptih komplikovanog emotivnog života modernog rumunskog para ZLATNA MIMOZA ZA SCENARIO se dodeljuje Mariusu Olteanu za film Monstrumi.

Za svoju ranjivost i hrabrost kojom je suptilno i duhovito dekonstruisao savremenog turskog muškarca, ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU se dodjeljuje turskom glumcu Alicanu Yucesoyu za film Prelepa ravnodušnost.

Za emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazanu bol moderne žene ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU se dodeljuje Nataši Ninković za film Ajvar.

Za specifičan osećaj za ritam i eklektičnost svog postupka žiri je odlučio da NAGRADU ŽIVKO NIKOLIĆ ZA SPECIJALNI DOPRINOS FILMSKOM IZRAZU dodeli Jeleni Maksimović za montažu filma Ti imaš noć.

Montažerka i rediteljka Jelena Maksimović.

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA crnogorskom glumcu Momu Pićuriću, zbog specifičnosti svog autentičnog glumačkog izraza i doprinosu velikom broju filmova ovogodišnjeg festivala.

Žiri bi, kako naglašava, volio da posebno izdvoji slovenačkog dizajnera i miksera zvuka Julija Zornika koji je zadužio post-jugoslovenske kinematografije izuzetnošću svoga rada na filmovima Posledice i Šavovi.

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja FEDEORA pripala je filmu Ti imaš noć reditelja Ivana Salatića – odlučio je žiri: Dževdet Tuzlić, predsjednik žirija, Vuk Perović i Dragan Jovićević.

U obrazloženju žirija stoji: „Posttranzicijska tema rediteljski je stilizovana i uokvirena metaforom koja se jednako odnosi na zemlju porekla filma i prostor Mediterana kome ta zemlja pripada, ali i mnoga druga, ne samo brodogradilišta, već sva velika preduzeća iz sistema društvenih vrednosti kojih više nema. Ti imaš noć odlikuje originalan pristup metafilmskom sadržaju, radu sa glumcima i tehničkom ekipom filma. Posebnu vrednost uokvirenom filmskom rukopisu dali su Ivan Marković kao direktor fotografije, te Jelena Maksimović kao montažerka filma. Ovaj film je ujedno i dokaz kako festivali bez domaćih autora ne mogu imati dublji smisao, te da im je prisustvo domaćeg filma dodana vrednost sama po sebi“.

NAGRADA PUBLIKE pripala je filmu Šavovi Miroslava Terzića. Film je od publike dobio ocenu 4,64.

Selektor dugometražnog igranog filma 33. FFHN – MFF je reditelj Ivan Bakrač.

Žiri selekcije STUDENTSKI FILM u sastavu: Bojana Radulović, producentkinja i predsednica žirija, rediteljka Eleonora Veninova i direktor fotografije Dušan Grubin, dodelio sledeće nagrade:

Specijalna priznanja žirija pripala su filmovima Jedini u režiji Nikole Polića i filmu Vrzel u režiji Ane Trebše. Zlatnu mimozu za najbolji studentski film osvojio je Dušan Zorić za film Strano telo.

Selektor studentskog filma je reditelj Dušan Kasalica.

Žiri Mini pitcha u sastavu: predsednica Nikolina Vučetić Zečević, Sanja Jovanović i Vuk Perović dodelio je nagradu projektu Rikverc reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice.

„Zbog efektno dramaturški i vizuelno prikazanog ljubavnog odnosa dvoje ljudi, zaokružene producentske vizije, kvalitetno pripremljenog projekta, kao i zbog jasne i precizne prezentacije, nagradu za najbolji MINI PITCH pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore dobija projekat RIKVERC reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival „Milan Žmukić“ dobila je glumica Mira Banjac.