SRB ENG

Najava: „Nikog nema“ (kratki igrani film, 2017) Jelene Gavrilović

2. феб 2017 | Autor: Zoran Janković


U takmičarskom programu  ovojanuarskog festivala Kustendorf prikazan je i kratki igrani film rediteljke Jelene Gavrilović naslovljen „Nikog nema“. Ovom prilikom vam podrobnije predstavljamo pomenuto ostvarenje i autorsku ekipu koja je radila na njemu.

Sinopsis ovog dvadesetominutog igranog filma glasi: Sara je sedamnaestogodišnjakinja koja je i dalje opsednuta bivšim dečkom Sergejom. U nedostatku očinske figure, utehu pronalazi u telohranitelju Dušanu.

Radni naslov ovog filma Jelene Gavrilović bio je Oblakoder, i pod tim nazivom je dobio novčanu pomoć od  Filmskog centra Srbije. Film je realizovan u koprodukciji FDU i produkcijske kuće Media Plus. Snimanje je trajalo je od 4. do 9. jula prošle godine. Ekipu filma su činili Dimitrije Kokanov, scenarista; Jelena Gavrilović, rediteljka, Nada Savić, producentkinja, Igor Đorđević Giška, direktor fotografije; Danica Vujošević, snimateljka zvuka; Livija Mikić, scenografkinja; Vladislava Jolčić, kostimografkinja; Ana Žugić, montažerka; uz asistente Miju Medenicu, Nađu Vujić, Mašu Memedović i druge. Glumačku ekipu čine Igor Benčina, Miodrag Dragičević i dve devojke, Teodora Janković i Nina Popović.

Rediteljka Jelena Gavrilović.

Jelena Gavrilović rođena je 1990. godine u Beogradu, gde je i diplomirala filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njeni raniji i studentski filmovi (Momci, gde ste?, Sve je više stvari koje dolaze…) prikazivani su i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Godine 2013. režirala je prvu veb-seriju na Balkanu pod nazivom #SamoKažem, koja je dobila Satelit nagradu za Najbolji originalni novi format u Holivudu. Nedavno je, na 30. po redu festivalu FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels), u Bijaricu, u Francuskoj, Sve je više  stvari koje dolaze, kratki igrani film mlade srpske rediteljke Jelene Gavrilović, osvojio je prestižnu nagradu Mišel Mitrani. Film je izdvojen kao najbolji u selekciji Mladost (Jeunesse).

Film Nikog nema biće srpski segment skorog postjugoslovenskog/regionalnog studentskog omnibusa naslovljenog Naše priče.   Razgovor sa Nadom Savić, producentkinjom ovog filma možete pročitati na našem portalu.

Zoran Janković