SRB ENG

Narednih dana i azijska festivalska premijera filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića u Kini

13. oktobar 2021. | Autor: Zoran Janković
Bliži se čas i azijske premijere već višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića, koji je sada deo i zvaničnog takmičarskog programa Crouching Tigers viđenog festivala PYIFF (Pingyao International Film Festival) u Kini. Projekcije su zakazane za 14. i 15. oktobar. Nastanak ovovog zapaženog ostvarenja podržao je i FCS. 

Podsećamo, na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima osvojio čje ak tri nagrade u okviru glavnog takmičarskog programauključujući i onu najvažniju – gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Tumač naslovne uloge u Arsenijevićevom filmu, Ibrahim Koma, proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je direktorka fotografije Jelena Stanković dobila specijalno priznanje žirijaKao što smo vam javili, „Strahinja Banović“ je ranije tokom dana već osvojio dve nagrade u Karlovim Varima: nagradu Ekumenskog žirija i nagradu žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas LabelSa ukupno pet osvojenih odličja, uključujući i ono glavno, „Strahinja Banović“ je bio najuspešniji film 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima.

Strahinja Banović je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja. Strahinja sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život…

Režija filma potpisuje Stefan Arsenijević, koji je na scenario radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem. Pored nagrađene direktorke fotografije Jelene Stanković, na filmu su radili montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis… U filmu, pored u Karlovim Varima nagrađenog francuskog glumca Ibrahima Kome, glume austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. U filmu epizodne role tumače srpski glumici Nebojša Dugalić i Jelena Mihajlović.

Strahinja Banović nastao je u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom. Arsenijevićevo ostvaranje podržali su Filmski centar Srbije, „Eurimaž“, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa – Media.

Zoran Janković