SRB ENG

Novi termini projekcija filmova na Petom festivalu snimateljskih ostvarenja u Beogradu i Novom Sadu

17. novembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Peti festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” odžaće se od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5). Zbog novonastale situacije izmenjeni su termini projekcija filmova, koji će umesto u vreme koje smo prvobitno najavili, biti prikazani u 17 i 19 sati. Ulaz na sve projekcije je besplatan, sa maksimalnim brojem od 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera.  Festival će moći da se prati i onlajn na striming-platformi cinesseum.com.

Festival nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S-a.

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje će dodeliti ovogodišnji tročlani žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske, poznat po radu sa rediteljima kao što su Robert Altman, Majkl Presmen, Donald Petri i kao jedan od snimatelja dokumentarnog filma Colors Straight Up, koji je nominovan za Oskara 1998. godine, snimatelj Dušan Joksimović nagrađen za rad na filmovima Rane, Sveti Georgije ubija aždaju, Top je bio vreo, Falsfikator, Dnevnik mašinovođe, Kralj Petar Prvi i drugi  i snimatelj Mario Sablić, četiri puta nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpusuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, pažljivo odabrao vodeći se vizuelnim dostugnućima direktora fotografije koji su uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinstvo slike.

Prvog dana festivala gledaoci će moći da vide igrane filmove Asimetrija rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i Ekipa Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime. Drugog dana festivala biće prikazani filmovi Ime naroda reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević. U petak 20. novembra na program su ostvarenja Otac reditelja Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i Proleće na poslednjem jezeru reditelja Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića. Poslednjeg dana festivala na programu su filmovi Sutra je još uvek juli Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambić i Vojna akademija 5, reditelja Dejana Zečevićna kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

Posle pet održanih izdanja, festival snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu se od sledeće godine seli u Novi Sad.