SRB ENG

Odabrani projekti za Mrežu kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE CN)

11. окт 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Komisija Filmskog centra Srbije odabrala je dva dugometražna i dva kratkometražna projekta za konkurs Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE Cinema Network), koji će biti prezentovani u Solunu, 9. novembra 2017, na Generalnoj skupštini SEE CN.

Po pravilima konkursa za razvoj projekta za dugometražni igrani film, dva projekta idu u drugi krug. Na ovaj konkurs je prijavljeno jedanaest projekata, a odabrani su:

  • Gorske oči, reditelja/scenariste Pavla Vučkovića,
  • Leto kada sam naučila da letim, reditelja Radivoja Raše Andrića i scenaristkinje Ljubice Luković.

Po jednoglasnom mišljenju komisije, dva najzaokruženija i najpotpunija scenarija prijavljena na konkurs za dugometražne igrane filmove su scenariji za projekte Gorske oči i Leto kada sam naučila da letim. Oni u potpunosti zadovoljavaju uslove navedene u propozicijama i nameću su kao apsolutni favoriti. Prvi u žanru trilera, drugi u žanru filma za decu/omladinu, ali oba sa visokim umetničim pretenzijam. Dakle, u oba slučaja imamo projekte koji bi doprineli revitalizaciji žanrovske profilizacije odveć uniformnog srpskog filma danas. Osim toga, i Gorske oči i Leto kada sam naučila da letim uklapaju se u mediteranski okvir na koji u izvesnoj meri referiše konkurs ove mreže Jugoistočne Evrope.

Po konkursu za sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih igranih filmova prijavljeno je sedam projekata, a dva projekta koja idu dalje su:

  • Metamorfoza, reditelja/scenariste Dušana Zorića i koreditelja/koscenariste Matije Gluščevića,
  • Kriza svesti, reditelja/scenariste Stefana Đorđevića.

Po jednoglasnom mišljenju komisije, dva projekta koja su se nametnula kao najzaokruženija i potencijalno najzanimljvija su Metamorfoza i Kriza svesti. Ovi projekti se međusobno veoma razlikuju, ali i jedan i drugi poseduju potreban potencijal da se razviju u veoma zadovoljavajuće kratke i dovoljno autentične kratke i mlade filmove. Taj potencijal je ovde jednoglasno prepoznat i nagrađen ovim nominacijama.

Đorđe Bajić