SRB ENG

Omaž Branku Radakoviću u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu

11. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Danas, u utorak, 11. juna, u 20 časova, u Maloj sali Doma kulture Studentski grad (na Novom Beogradu) biće priređen omaž-program posvećen multimedijalnom umetniku Branku Radakoviću (1982-2018).

Branko Radaković je bio multimedijalni umetnik koji je stvarao u oblasti filma, muzike, likovnih umetnosti i poezije. U čast ovog prerano preminulog stvaraoca biće prikazan njegov poslednji dokumentarni film Marketing, sa kojim je osvojio prvu nagradu na festivalu Srpski Holivud 2018Marketing je dugometražni dokumentarni film o prirodi marketinga, manipulacijama i naličju ove delatnosti koja je postala Conditio sine qua non savremenog sveta.

Branko Radaković, autor fotografije: Milan B. Popović

Branko Radaković (1982-2018), reditelj, glumac, rok muzičar. slikar i multimedijalni umetnik, preminuo je iznenada u 36. godini.  Radaković je reditelj i filma „Limunovo drvo“, dugometražnog dokumentarca o prvom bendu Milana Mladenovića.

Radaković je rođen 26. januara 1982. u Paraćinu 1982. godine,  gde je završio gimnaziju. Sa jedanaest godina je počeo da se bavi umetnošću, a 1996. godine je osnovao bend Argus u kome je svirao solo i ritam gitaru, pisao tekstove i komponovao. Svirao je i u bendovima Rok Ekspres i Olovni Balon. Diplomirao je 2005. na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Iste te godine nastanio se u Baču, gde je živeo i predavao likovnu kulturu u osnovnoj školi. Napisao je i zbirku pesama Trag koji ostaje. Radakovićev prvi i poslednji solo album Pakovanje izašao je za Metropolis Music u junu 2018. godine. Filmom je je počeo da se bavi 2006. godine, i autor je niza kratkometražnih filmova, ako što su Pozdrav video kasetama!Nedostupna slobodaLice istineIluzija…  Radakovićev dugometražni dokumentarni film Limunovo drvo,  o prvom bendu Milana Mladenovića, prvi put je prikazan 2015. godine.Preminuo je iznenada u Beču, 4. novembra 2018. godine.

Branko Radaković, autorka fotografije: Ljubica Miljetić

Naš razgovor sa Brankom Radakovićem možete pročitati ovdehttp://www.fcs.rs/4576-2/

Zoran Janković