SRB ENG

Omiljeni domaći: Kristina Jovanović // „Mlad i zdrav kao ruža“ i „Klopka“

17. јуна 2018 | Autor: Zoran Janković
 

I Kristina Jovanović, mlada muzičarka i glumica koju ćemo uskoro gledati u „Grubom rezu“, filmu Koste Đorđevića, nam je izašla u susret otkrivši nam par omiljenih joj domaćih filmova. Evo, dakle, njenog izbora i propratnog objašnjenja:

Mlad i zdrav kao ruža Jovana Jovanovića – ritam filma i njegova haotičnost (sniman je iz ruke) ostavljaju jak utisak, pa se može reći da film počinje da se vrti  nakon što smo ga odgledali. Vraćamo scene, povezujemo, shvatamo i užasavamo se poruke. Dragan Nikolić je izvanredan – prosto ucčini da zavolite čoveka (Stiva) kog igra (iako je antiheroj), način na koji govor, a dan-danas ljudi imitiraju i citiraju replike iz filma. Njegov šarm kao i uvek probija objektiv, tako da i ako vas film „ne kupi“, Dragan Nikolić sigurno hoće. Necu vam navoditi sinoposis, koga zanima, neka ga pogleda. Snimljen je 1971. (crni talas), samo dva puta je puštan, onda nestaje (verovatno biva zabranjen) i vraća se 35 godina kasnije sa projekcijom na FEST-u (2006. godine).

Mlad i zdrav kao ruža

Klopka (2006) Srdana Golubovića – pogledati film, jer sve što napišem ce biti suvišno ili nedovoljno. Mogu samo da kažem da me je potresao do srži. FIlm nas navodi da se zapitamo šta bismo uradili i dokle bi isli. A to šta bismo ili ne, uteruje jezu u kosti.

Klopka

Zoran Janković