SRB ENG

Omiljeni domaći: Stefan Dimić // „Apsolutnih sto“, „Kupi mi Eliota“, „Lepa sela lepo gore“

26. маја 2019 | Autor: Zoran Janković
U toku je rok za prijavu filmova za Karlovci Film Festival, čije nas drugo izdanje očekuje krajem avgusta ove godine, naravno, u Sremskim Karlovcima. U to ime,  današnji gost ove rubrike je mladi Stefan Dimić, direktor pomenutog festivala, a ono što sledi je njegov izbor omiljenih mu domaćih filmova.

-Kada pričamo o domaćem filmu uvek je nezgodno odabrati ono najbolje, a da pritom ne izostavimo neke od kultnih ostvarenja. Potrudicu se da budem što objektivniji pri izboru, a ovo su neki moji omiljeni.

Apsolutnih sto

Film koji mi je obeležio mladost. Napeti savremeni triler, sa odličnim zapletom i režija kakvu  samo sjajni Srdan Golubović može da uradi na njegov prepoznatljiv način. Uvek me je fascinirala ta borba malog čoveka protiv prljavog korumpiranog sistema, a odlicna gluma i scenario čine ovo ostvarenje baš onakvim kakvo meni odgovara, kao gledaocu ali i kao budućem filmskom radniku.

Kupi mi Eliota

Često zaboravljen film od strane mejnstrim publike, mali broj ljudi uopšte zna za njega. Crna komedija o porodici mafijaša koji svoje mutne poslove uterivanja dugova vode iz legalne prodavnice muzičkih instrumenata koja služi kao paravan. Nikola Kojo briljira kao Boki, prezaduženi saksofonista koji mora da vrati velike pare dok su mu za petama braća mafijasi, inteligentni stariji brat koga tumači Dragan Bjelogrlić, odnosno mladji i malo priglup brat koga igra Milorad Mandić Manda. Od samog početka filma akcija i komični zapleti sa velikom dozom crnog humora ne prestaju, kako to i priliči rediteljskom opusu Dejana Zečevića. Tople preporuke za sve ljubitelje domaće kinematografije.

Lepa sela lepo gore

Naš možda najbolji savremeni domaći film. Pokazuje sav besmisao rata devedesetih kroz prizmu samo nama znanog balkanskog humora i tragikomicnih situacija kakve se retko gde mogu sresti. Odlično napisani likovi i priča po istinitom događaju ali i činjenica da je sniman u jeku rata, na frontu, donose mu epitet najboljeg. Preporuka za sve koji nisu pogledali, da pronađu film o filmu u kome Bjela i Dragojević objašnjavaju sa kakvim su se sve izazovima susretali da bi ovo ostvarenje ugledali svetlost dana.

Zoran Janković