SRB ENG

Oskarovci Frensis MekDormand i Džoel Koen gosti drugog Ponta Lopud Festival-a

14. maj 2022. | Autor: Zoran Janković
Drugo izdanje Ponta Lopud festivala u junu će ostrvo Lopud po drugi put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mesto susreta, razmene ideja i uživanja u umetnosti. Grupa talentovanih regionalnih filmskih stvaralaca nove generacije dobiće priliku da se upozna sa  profesionalnim i ličnim iskustvima umetnika koji se ubrajaju u sam vrh svetske kinematografije, višestrukih dobitnika Oskara, glumice i producentkinje Frensis MekDormand i reditelja, producenta i scenariste Džoela Koena.

Tokom festivala, Džoel Koen i Frensis MekDormand održaće zajedničke i pojedinačne radionice na kojima će govoriti o svojim karijerama, o iskustvu zajedničkog rada, te o saradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma.

Frensis MekDormand već dugo vremena smatra se jednom od najznačajnijih živh glumica. Svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri decenijama  oduševljava i kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su „Fargo“, „Tri plakata izvan grada“, „Zemlja nomada“, „Spaliti nakon čitanja” i brojne druge, stalno podižu standarde onog što smatramo glumačkom veštinom.  Ova glumica i producentkinja impresivne karijere četiri je puta osvojila nagradu Oskar, koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umetnosti i znanosti. McDormand je prošle godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini za film „Zemlja nomada“, a članica je prestižnog Triple Crown of Acting kluba, titule koja se dodeljuje umetnicima koji su osvojili nagrade Oskar, Emi i Toni u kategorijama glume.

Američki reditelj, scenarista i producent Džoel Koen četiri je puta ovenčan prestižnom nagradom Američke akademije, ali i Zlatnom palmom u Kanu. Zajedno s bratom Itanom već četiri decenije stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su „Nema zemlje za starce“, „Fargo“, „Barton Fink“, „Veliki Lebovski“, neizostavnim naslovima filmskih antologija.

Frances McDormand i Joel Coen svojim su radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost. Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje spadaju program za mastere i mlade talente, te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti”, istaknuo je Miro Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

Ove godine program Ponta Lopuda je proširen: uz niz susreta i razgovora s masterima za glumu i režiju, planirani su i stručni programi za snimateljke. Dvadesetak učesnika masteklasova uživaće retku privilegiju učenja od vrhunskih profesionalaca koji u svom poslu potpuno uživaju i uvek su u potrazi za novom inspiracijom.

U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će da uživaju i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana Lopud 1483, i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Drugi Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. juna 2022.

Z. J.