SRB ENG

Otvoren konkurs za šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam

06. april 2021. | Autor: Zoran Janković
Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam, kako navode iz organizacije, ako nam dozvoli Viša Sila, održaće se u junu 2021., naravno, u skladu sa epidemiološkim prilikama i merama Kriznog štaba Republike Srbije. U poslednjih godinu dana, preminuo je veliki broj umetnika. Ostali smo bez mnogih važnih imena domaće i regionalne muzičke scene. Šesto izdanje festivala Dok’n’ Ritam biće posvećeno njima – u slavu i čast muzičkim velikanima koji su nas nedavno napustili.

Dok’n’Ritam 2021, pod nazivom Šesto čulo, približiće javnosti misiju festivala, koja, jače nego ikada ranije, postaje nasušna potreba: buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike, i njenih dokumenata, jednaki su buđenju sopstvenog šestog čula. Onog čula koje prima suštinske informacije u momentu kada se vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja svet u kakvom smo dosad živeli. Kad drugu godinu zaredom naša čula dodira, ukusa i mirisa žive pod maskom i imaju ograničene funkcije, šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i u učestvovati u afirmaciji novih dimenzija večnog izvorišta, odakle potiču muzički divovi pod čijim uticajima stvaraju autori današnjice.

Konkurs šestog D’n’R otvoren je 30.3. i trajaće do 25.4.2021. godine.

Propozicije su iste kao i ranije: muzički dokumentarni filmovi nastali u zadnje dve godine;  trajanje filma nije zadato, filmovi ulaze u jednu od dve kategorije : domaća i međunarodna selekcija. Dodeljuju se dve nagrade: nagrada  stručnog žirija koja se sastoji od replike skuplture vajara Vitolda Košira i finansijskog dela koji dotira Filmski Centar Srbije, i nagrada publike.

Privju link filma, biografiju autora i kratak opis filma, pošaljite na dokenritam@gmail.com  Subject: DnR 6 Konkurs