SRB ENG

Otvoreni „Dani Nebojše Glogovca“ u Trebinju

30. avgust 2020. | Autor: Zoran Janković
U Trebinju su otvoreni Dani Nebojše Glogovca (29. i 30.avgust), festival umetnosti koji organizuju porodica i prijatelji, na letnjoj sceni Kulturnog centra Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Festival je otvorila glumica Branka Katić, Nebojšina prijateljica, koleginica i filmska partnerka kojoj je ovo prva poseta Trebinju. U svom obraćanju trebinjskoj publici,  Branka je u dirljivom govoru između ostalog rekla:

 „Retki su ljudi sa toliko dara, toliko suštinskog razumevanja ljudske duše i sposobnosti i želje da to svima nama podare. Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji i uvek, baš uvek radosni. Toliko nam je svima dao i pokazao kako se voli do kraja, kako se živi punim plućima, kako se ne štedi ni trun energije već sve ide u slavu istine, ljubavi, lepote i te naše umetnosti za koju je imao čaroban dar. Divan drug, moćan glumac, nežni dasa, faca, naš Glogi.“

Publika je zatim imala priliku da na velikom platnu vidi kultni film Ubistvo s predumišljajem reditelja Gorčina Stojanovića, u kom je Nebojša Glogovac, upravo sa Brankom Katić, ostvario svoju prvu, a svakako jednu od najupečatljivijih filmskih uloga.

Drugog dana festivala, na Nebojšin rođendan  (30.avgust)  trebinjska će publika imati priliku da vidi film Moj jutarnji smeh reditelja Marka Đorđevića, koji je prošle godine osvojio i publiku, ali i brojne nagrade na festivalima. U ovom filmu Nebojša Glogovac ostvario je jednu od svojih poslednjih uloga.

Festival Dani Nebojše Glogovca nastao je prošle godine, na Nebojšin pedeseti rođendan, sa nadom da će ova manifestavcija u gradu Trebinju postati tradicija.

Celokupan program festivala održava se na otvorenom prostoru, uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite.

Prateći program festivala predstavlja i digitalna izložba fotografija Nebojše Glogovca iz njegovih najrazličitijih uloga koja se tokom trajanja festivala emituje na LED ekranu na zgradi Kulturnog centra Trebinje. Izložbu je priredila Maja Medić.

Foto: Jovan Vidaković