SRB ENG

Pala prva klapa celovečernjeg igranog filma „Zlatni dečko“ u režiji Ognjena Jankovića

03. oktobar 2020. | Autor: Zoran Janković
Poslednjeg dana septembra pala je prva klapa novog srpskog celovečernjeg igranog filma; u pitanju je film naslovljen „Zlatni dečko“ po scenariju Alekse Ršumovića, Vuka Ršumovića i Ognjena Jankovića, a Janković je i reditelj ovog ostvarenja. Projekat i ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS).

Ovo je priča o mladom fudbaleru, problematičnog temperamenta, koji od rane mladosti, zbog svog talenta, postaje meta različitih interesa. U velikoj meri ovo je, kažu, priča o sazrevanju jednog mladog bića u izuzetno surovoj okolini, kao i priča o refleksiji takve sredine na glavnog junaka.

Inspiracija za priču je došla od mnogobrojnih istinitih događaja koji okružuju svet fudbala u našoj zemlji. Na taj način je dobijena doza sirove autentičnosti iz koje su proistekli junaci ove priče. Radnja filma je smeštana u okvire koji se događaju izvan fudbalskog terena, daleko od očiju gledalaca. Ono što je posebno zanimljivo je to što priča otvara vrata iza kojih možemo da vidimo naličije ovog sporta – novac, moć, trgovinu uticajem, kao i razvrat, latentnu narkomaniju, kriminal, itd. A zapravo iza svega ovoga se krije priča o modernom ropstvu koje se ogleda u odnosu klubova, menadžera, roditelja i fudbalera.

Pratimo kako se sve ovo reflektuje na glavnog junaka, koji je nevoljen, lišen elementarne roditeljske ljubavi, a sa druge strane poseduje vanserijski talenat za fudbal. Upravo talenat ga čini metom raznoraznih sportskih mešetara kojima je u prvom planu interes bez prave emocije. Ovakav sklop životnih okolnosti, mladost, nezrelost i neobrazovanost, od njega stvaraju izuzetno nestabilnu ličnost, i on kao sunđer upija „vrednosti” koje mu se serviraju. Njega okolina primorava da sanja o slavi i novcu. Tako on svoj suštinski nedostatak – ljubav, kompenzuje kroz stil života koji mu fudbal omogućuje na drugoj strani (neodgovornost, bahatost, drogiranje, razvrat itd). Iako ne shvata šta mu se događa na nivou racionalnog, glavni junak podsvesno počinje da odbija ovakvu postavku stvari. Nakon spoznaje glavnog junaka i okolnosti u kojima se nalazi, otkriva se jedan emotivni sloj priče, njegova usamljenost i potreba za ljubavlju.

Denis Murić i Ognjen Janković.

Reditelj filma je Ognjen Janković, dok je scenario delo Alekse Ršumovića, Vuka Ršumovića i Ognjena Jankovića. Direktor fotografije je Luka Milićević, scenograf Aljoša Spajić, kostimgrafkinja je Jelena Stefanović, a za šminku je zadužena Tanja Vidanović.

Uloge u Zlatnom dečku tumače: Denis Murić, Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Petar Strugar, Alisa Radaković, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić, Ljubomir Bulajić…

Producent je Uglješa Jokić, izvršni producentkinja je Jelena Radenković, a Uroš Lukovac je direktor filma.

Snimanje će trajati ukupno 52 dana, u periodu od 30. septembra do 4. decembra. Projekat filma je podržao Filmski centar Srbije, a nastanak mini-serije od pet epizode Telekom Srbije.

Z. J.