SRB ENG

Podrška fondova Bugarske i Nemačke za projekat novog filma Olega Novkovića

8. нов 2018 | Autor: Zoran Janković
Dobre vesti stigle su iz Bugarske i Nemačketamošnji filmski fondovi odlućili su da finansijski podrže projekat novog filma reditelja Olega Novkovića, film naslovljen „Živi čovek“.

Cenjeni i sveprisutni nemački fond MDM odlučio da je ovaj projekat podrži iznosom od 175 hiljada evra, a i Izvršna agencija Bugarskog nacionalnog filmskog centra (The Bulgarian National Film Centre) ovaj projekat može da računa na finansijsku podršku u kategoriji manjinske koprodukcije. Bugarski koproucent je kuća Chouchkov Brothers, LTD.

U decembru 2017. godine, odlukom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a na osnovu procene stručne komisije, ovaj je projekat na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova izborio podršku u vrednosti od 30 miliona dinara.

Tom prilikom komisija je ukazala na sledeće: „Nova režija Olega Novkovića nosi naslov Živi čovek. U pitanju je egzistencijаlističkа drаmа sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom dаnu ideаliste i buntovnikа, propаlog rokerа. Ovа urbаnа romаtičnа, imntimnа, i duhovitа pričа, poseduje univerzаlnost i neobičnu nostаlgiju, pа lаko može biti prаvi generаcijski film. Oleg Novković i scenaristkinja Milenа Mаrković predstvljаju gаrаnt zа kvаlitetаn film. Projekаt imа kаko festivаlski tаko i bisokopski potencijаl, što je dodаtni kvаlitet u nаjboljem duhu rаnijih srpskih i jugoslovenskih filmovа, koji su pogodni zа obe vrste distribucije.“

Živi čovek je priča o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je kćerka trudna da on zapravo nioje biološki otac svoga sina. Razočaran, on napušta porodicu, pa u potrazi za izgubljenom slobodom dospševa u vir droge i seksa i završi na međi života i smrti.

Nada Šargin kao Maca u filmu Otadžbina.

Oleg Novković je reditelj filmova Kaži zašto me ostavi (1993), Normalni ljudi (2001), Sutra ujutro (2006), Rudarska opera (2006), Beli beli svet (2010) i Otadžbina (2015), a u svojstvu reditelja radio je i na popularnoj televizijskoj igranoj seriji Složna braća (1996).

Zoran Janković