SRB ENG

Podrška i Češkog filmskog fonda za projekat novog filma Slobodana Šijana

6. мар 2019 | Autor: Zoran Janković
Odlukom Češkog filmskog fonda na tamošnjem Konkursu za podršku manjinskim koprodukcijama podržan je i projekat novog filma Slobodana Šijana, projekat filma Budi bog s nama. Ovaj projekat po toj osnovi može da računa na podršku Češkog filmskog fonda u iznosu od 80.000 evra.

Marko Paljić, producent ovog ostvarenja,  je u izjavi za naš portal istakao sledeće:

– Veoma smo srećni što smo dobili podršku Českog filmskog fonda. To je već peti nacionalni fond koji je podržao novi film Slobodana Šijana, Budi Bog s nama. Učešće češkog partnera i čeških autora je od velike važnosti za ostvarenje umetničke vizije Slobodana Šijana. S druge strane, ovo je prva zvanična koprodukcija Srbije i Češke na ovom nivou nakon dugog niza godina, a, imajući u vidu koliko je bila velika saradnja između naše dve, inače, bliske, kinematografije, značajno je da se i one nanovo povežu.  A potrebu tog povezivanja prepoznao je i Filmski centar Srbije kada je prošle godine na Konkursu za sufinansiranje srpskih manjinskih koprodukcija podržan projekat češkog filma Restore Point.

Budi Bog s nama produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana MaksićVladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Pre svega toga, projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS) na svom Konkursu za sufinansiranje proiizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Zoran Janković