SRB ENG

Poznat program druge Revije kratkometražnog filma u okviru festivala „Bečej noću”

10. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Na drugoj Reviji kratkometražnog filma u okviru festivala „Bečej noću” koja će se ove godine održati u velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej 14. juna u 19.30 sati, bečejska publika imaće priliku da pogleda sedam filmova po ukusu selektorke, pozorišne i filmske rediteljke, Sonje Petrović.

Na konkurs je pristiglo preko 30 filmova, a jedini uslov za učešće je bio da film ne traje duže od 30 minuta i da je nastao u periodu između 2017. i 2019. godine. Pravo na učešće imali su svi filmski autori iz Srbije, kako profesionalci i studenti, tako i amateri. Poziv je bio otvoren za igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove.

-Sudeći po pristiglim filmovima koje sam tokom selektovanja imala priliku da pogledam, mogu prvo da primetim da su najviše zastupljeni studentski igrani filmovi. To što animiranih filmova uopšte nije bilo, sugeriše da je kratki animirani film u Srbiji još uvek nedovoljno rasprostranjen žanr, što verovatno znači da u Srbiji ne postoje adekvatni produkcijski uslovi za stvaranje istih. Nadam se da će se u nekoj bližoj budućnosti situacija promeniti i da ćemo imati prilike na narednim revijama da gledamo i takva ostvarenja – objašnjava selektorka Sonja Petrović.

Kratkometražni filmovi u Srbiji najčešće su, kako kaže, vezani za period učenja o filmu, pa su samim tim vezani i za mlade ljude koji još uvek istražuju u ovoj oblasti.

-S tim u vezi, postoji dosta autora čija dugometražna ostvarenja, nakon odgledanih njihovih kratkih filmova, željno i optimistično iščekujem – zaključuje selektorka. Nisam se vodila idejom da u selekciji budu samo filmovi koji su produkcijski najbogatiji, nego da se, kako su i same propozicije konkursa nagovestile, u izboru mogu naći i studenti i amaterski filmski stvaraoci. Imaćete priliku da vidite niskobudžetne filmove u istoj meri u kojoj i filmove sa ozbiljnim produkcijskim zadatkom. Jedino što ih spaja jeste da su urađeni sa razlogom, da su važni i imaju bar trenutke istinosti i lepote.

Prizor iz filma Mi smo videli leto.

Tročlani žiri će u okviru Revije, kao i prošle godine, odabrati najbolji film čijem autoru će pripasti vaučer u iznosu od 50.000 dinara, a filmovi koji će se za ovu nagradu takmičiti 14. juna su:

„Aplauz za Lazića“, autora Marka Markovića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

„Dejan“, autora Slađana Stojanovića, u produkciji Radio televizije Srbije/ dopisništvo Vranje

„Mi smo videli leto“, autora Nikole Stojanovića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

„Volja božija“, autorke Tanje Brzaković, u produkciji FilmKraftwerk-a

„Zalazak“, autorke Dušanke Belada u produkciji Akademije umetnosti u Novom Sadu

„Jesenji valcer“, autora Ognjena Petkovića u produkciji kuće „Mansarda“

„Isoland“, autorke Nikoline Spasić

Prizor iz filma Jesenji valcer.

Z. J.