SRB ENG

PREDSTAVLJEN GLAVNI PROGRAM 25. FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

07. novembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Na uvodnoj konferenciji, održanoj juče u Kombank Dvorani, u Beogradu, najavljen je jubilarni 25. Festival autorskog filma koji zvanično počinje 22. novembra i traje do 30. novembra. O vizuelnom identitetu i glavnom programu govorili su: Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala koji je ujedno i otvorio konfereciju, Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala kao i Stefan Ivančić, selektor programa Hrabri Balkan i član Saveta Festivala.

Program ove godine čini devedest filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’.  Filmovi koji će se takmičiti su: „Pritka“ K. Balagova, „Od sutra počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga  , „Vatra će doći“ O. Laksea, „Beli, beli dan“ H. Palmasona, „ Martin Eden“ P. Marčela, „ Priča o tri sestre“ E. Alpera, „ Asimetrija“ M. Nešković, „Devica avgusta“ J. Trueba, „ Present.Perfect“ S. Zua, „ Naše majke“ C. Dijaza, „ Mačka u zidu“ V. Kazakove, M. Mileve, „ Moj jutarnji smeh“ M. Đorđevića.

Konferenciju je zvanično otvorio Srdan Golubović, koji je ovo izdanje Festivala autorskog filma opisao kao najintrigantnije  i najraznolikije do sada. Vizuelni identitet  ovogodišnjeg  festivala posvećen je maštovitom hipnotičkom svetu Dušana Makavejva čiji kratki filmovi će biti prikazani na Festivalu autorskog filma.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je glavni takmičarski program i glavni program van konkurencije, kao četiri specijalne projekcije. Ove godine je akcenat  na mladim neafirmisanim autorima sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. U tom kontekstu predstavljena su dva domaća filmska ostvarenja „ Asimetrija“ Maše. Nešković i „ Moj jutranji smeh“  Marka Đorđevića u kojem se poslednji put pojavljuje Nebojša Glogovac. Najavljena je premijera nemačko-kinesko-srpskog filma „ Od sutra, počinjem da“ I. Markovića i W. Linfenga .

Stefan Ivančić je između ostalog izdvojio islandski film Beli, beli dan H. Palmasona, koji je učestvovao na Nedelji kritike u Kanu i koji je islandski predstavnik za nominaciju za Oskara.

Umetnički direktor Srđan Vučinić je najviše pažnje posvetio filmu Pritka  K. Balagova, čiji osobeni stil zapadni kritičari opisuju kao poeziju surovosti ili poeziju jeze. Turski film Priča o tri sestre E. Alpera pobrao je najveće simpatije na Sarajevo Film Festivalu ( SFF) i  osvojio nagradu za najbolju režiju. Film Vatra će doći  O. Laksea je vizuelno silovita priča o dramaturgiji neminovnosti sudbine.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je Srdan Golubović.

Ovogodišnji kanski pobednik Parazit reditelja Bong Džo-hoa svečano otvara 25. Festival autorskog filma 22. novembra u 19 časova u Velikoj sali Kombank Dvorane, dok film Talaso Žiljema Nikloa zatvara festival 29.novembra.

Prodaja ulaznica za projekcije filmova glavnog programa 25. Festival autorskog filma u Kombank Dvorani počinje u sredu 6. novembra, dok će prodaja ulaznica za ostale bioskope početi od 14. novembra.

Glavna lokacija festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu „Dragan Nikolić“.

Više o festivalu na sajtu: http://www.faf.rs/