SRB ENG

Premijera dokumentarnog filma „Mis bloga (čašćava ture u Svemirskoj taverni)“ Ivana Mandića na RTS-u

6. нов 2019 | Autor: Zoran Janković
Na Drugom programu Radio televizije Srbije (RTS) u četvrtak, 7. novembra, od 20 časova, biće prikazan dokumentarni film „Mis bloga (čašćava ture u Svemirskoj taverni)“ autora Ivana Mandića.

Ovaj film predstavlja televizijsku premijeru filma Voli vas vaša Sexymaja, koji je nagrađen na festivalu Beldocs 2016. godine. Ako ste gledali Sexymaju u mraku bioskopske dvorane, ovo je prilika da vidite jednu mekšu i televizičniju verziju sa puno scena koje nisu ušle u originalno ostvarenje i sa novim likovima beogradske blog i umetničke scene. Ako, pak, niste bili u prilici da budete među onima koji su posle gledanja filma u dvorani mogli da sretnu pravu Sexymaju i da joj postave škakljiva pitanja ili se u čudu pitali kako su neki od likova pristali da budu na filmu, ovo je prilika da se se iz topline svog doma upoznate sa jednim fenomenom supkulture i urbanom legendom koja ima svoju kako zabavnu tako i tragičnu dimenziju.

Blogerka koja se predstavlja pomoću pseudonima sehimaja uveseljava i zaprepašćuje čitaoce svojim britkim i vernim opisom života iz beogradskog podzemlja. Kao devojka na poziv ona susreće klijente sa različitih društvenih pozicija i svoje doživljaje nesebično deli online. Ekipa filma kreće u potragu za ovom ličnošću kojoj mnogi osporavaju realni identitet. Kroz svet društvenih usamljenika koji na mreži pronalaze odušak, zatim podmetača lažnih vesti koji isporučuju željene a ne tačne informacije, kao i umetnika koji su se inspirisali njenim tekstovima i stavovima po pitanju ženske seksualnosti dolazimo do traga prave osobe.

Film spaja fragmente virtuelne realnosti sa portretom stvarne osobe u kompleksnu celinu, tražeći odgovor na pitanje koliko sve slojeva čini ljudsku ličnost. Ovaj film je nastao u saradnji sa dokumentarnom redakcijom RTS a odgovorna urednica koja je obraćala pažnju da autorski tim ne odluta van domašaja publike je Olivera Pančić.

 

Naš razgovor sa Ivanom Mandićem o  filmu Voli vas vaša Sexymaja možete pročitati ovdehttp://www.fcs.rs/beldocs-2016-ivan-mandic-sexymaja-i-jedna-od-prica-iz-sveta-slobode-i-nepriznate-kreativnosti/

Ivan Mandić

Z. J.