SRB ENG

Preminuo Petrit Imami (1945-2019)

31. маја 2019 | Autor: Zoran Janković
Kako je preneo Tanjug, dramaturg i književnik Petrit Imami preminuo je u Beogradu, saopštio je direktor izdavačke kuće Samizdat B92 Veran Matić.

Imami je autor kapitalnog dela „Srbi i Albanci kroz vekove”, iz kojeg, kako navodi Matić, svako može da nauči nešto više o odnosima Srba i Albanaca od trenutka kada su se prvi put susreli do današnjih dana.

Petrit Imami rođen je 1945. u Prizrenu. Zbog potrebe za prevodiocima s albanskog jezika, njegova porodica se iste godine preselila s Kosova u Beograd. Imami je 1974. godine diplomirao dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV, danas FDU, gde je od 1996. godine bio redovni profesor.Za potrebe nastave za predmet Filmski i TV scenario priredio je mnoge hrestomatije, udžbenike, rečnike u izdanju beogradskih izdavača. Radio je i kao dramaturg na televiziji Priština sedamdesetih godina prošlog veka i filmski kritičar u listu „Fjala”.

Autor je scenarija za televizijsku seriju i film Vetar Hrast (1979) rađenih prema motivima istoimenog romana albanskog književnika i političara Sinana Hasanija, za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenario na Pulskom festivalu.

Oženjen je dr Nailjom Malja-Imami, docentom na Katedri za albanologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu. Imaju sina Aurelja. Živeo je u Beogradu sve do svoje smrti.

Ispraćaj Petrita Imamija biće održan u subotu u 14 časova na Novom groblju u Beogradu, prenosi Tanjug.