SRB ENG

Prestižni ’Variety’ predstavio i najavio projekte i planove beogradske produkcijske kuće Firefly

26. februar 2020. | Autor: Zoran Janković
Prestižni i cenjeni filmski esnafski medij Variety je kroz reportažu autora Eda Meze svojim brojnim čitaocima predstavio beogradsku produkcijsku kuću Firefly i  njene projekte i planove za blisku budućnost.

U tekstu se navodi da ova kuća, pod vođstvom, Ivane Miković, ranije producentkinje BBC vesti, ima obiman i raznovrstan katalog projekata na kojima se već radi, kao i da će tokom sedmica pred nama prva serija u produkciji Firefly-ja doživeti premijerna prikazivanja i emitovanja.

Osim toga, Firefly gradi studijski kompleks izvan Beograda vredan sedam miliona evra za potrebe vlastitih produkcija, kao i za potrebe tuđih i međunarodnih koprodukcija; izgradnja počinje u sedmicama pred nama, a završetak radova je planiran za sledeću godinu. Taj studijski prostor će omogućiti kući Firefly da proizvodi oko pet serija godišnje.

Prizor iz serije Tajkun.

Među tri serije koje su viđene za premijerna prikazivanja tokom ove godine su: Tajkun, koji će  krenuti na kanalu Superstar Telekoma Srbije 15. marta, a dan kasnije, 16. marta, i na Javnom servisu, Radio televiziji Srbije (RTS). U pitanju je kombinacija drame i trilera koja donosi priču o Vladanu Simonoviću, moćnom srpskom poslovnom magnatu koji je svoje bogatstvo stekao tokom devedesetih godina prošlog veka, dok se Jugoslavija raspadala. Kako se nova politička elita distancira od njega, nekada uticajni tajkun se suočava sa rastućom pretnjom svojih suparnika.

Tokom ove godine, premijeru će imati i serije Klan, o dva sitna prevatranta koji se vinu u  više sfere srpskog podzemlja, i Močvara, opisana kao kriminalistička drama urađena u stilu nordic-noir-a o policijskom inspektoru mračne prošlosti koji je na tragu serijskom ubici.

Prizor iz serije Klan.

Katalog kuće Firefly obuhvata i originalne priče i adaptacije književnih dela. Ova kompanija je pribavila prava za ekranizacije devet knjiga, od kojih je izvestan broj već u fazi razvoja, uključujući dva projekta serija na engleskom jeziku: Besnilo čuvenog srpskog autora Borislava Pekića, sa pričom smeštenom u osamdesete godine 20. veka na londonskom aerodromu Hitrou tokom izbijanja izrazito zaraznog oblika besnila, i Kobni suparnik, špijunski triler iz sveta službe MI6 iz pera Tima Sebastijana, bivšeg novinara BBC-ja.

U planu su i adaptacije srpskog bestselera Konstantinovo raskršće pisca Dejana Stojiljkovića, nadnaravne priče iz perioda Drugog svetskog rata o nacističkom lovu na moćne relikvije koje su nekada davno pripadale rimskom imperatoru Konstantinu Velikom; i ova serijska adaptacija je planirana za sledeću godinu.

Takođe u fazi pretprodukcije su tri originalna projekta: Crna svadba, o vladinom istražitelju koji ispituje ubilački pir i njegovu povezanost za drevne folklorne običaje; Porodica, mini-serija o poslednja tri dana pre hapšenja bivšeg srpskog i i jugoslovenskog predsednika, Slobodana Miloševića iz različitih tačaka gledišta, uključujući i tačku gledišta njegove porodice koja je pod opsadom u predsedničkoj palati; i Kalkanski krugovi, koja prati oca i kćerku mu koji otpočinju život u novom selu koje je rastrzano između građevinskih preduzetnika i onih koji im se suprostavljaju.

Ove serije se će snimati u pomenutom studijskom kompleksu Firefly. Na 25 minuta od središnjeg dela Beograda, taj prostor će se sastojati od tri zvučne bine (dve površine 2000 kvadratnih metara i sa 15 metara visokom tavanicom i trećom površine 800 kvadratnih metara  i sa tavanicom visine 12 metara), radionica, kancelarija za produkcije i propratnog prostrora.

Prizor iz serije Močvara.

Ivana Miković nastoji da privuče međunarodne produkcije u ovaj novi studio. Srbija pruža  povraćaj u iznosu od 30 % utrošenog novca za produkcije sa budžetima većim od 5 miliona evra i 25 % za one sa budžetima do pet miliona evra.

Izvor: Variety