SRB ENG

Program u čast reditelja Milivoja Miće Miloševića u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

09. januar 2021. | Autor: Zoran Janković
Povodom nedavne smrti istaknutog reditelja i scenariste Milivoja Miće Miloševića, Jugoslovenska kinoteka će u progamu Sećanje na… 11. i 13. januara prikazati izbor iz njegovog dokumentarnog opusa – „De Jongovi“ (1975), „Bijelo dugme“ (1978) i druge, kao i igrane komedije, među kojima i hit „Laf u srcu“ (1981). Program će se odvijati u sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (u Kosovskoj 11).

Milošević je rođen u Požarevcu, i studirao je istoriju umetnosti. Premda se nije školovao za reditelja, za sobom je ostavio opsežan opus. Režirao je neke od najpopularnijih hit-filmova (Tesna kožaLaf u srcuNije nego, Berlin kaput…). Međutim, najdublji trag je ostavio na polju dokumentarnog filma. Autor je veliki broj dokumentarnih ostvarenja ovenčanih domaćim i međunarodnim nagradama. Njegova dokumentarni filmovi, Žulj i De Jongovibili su jugoslovenski kandidati za Oskara.

Detaljnije o programu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke ovde: http://www.kinoteka.org.rs/wp-content/uploads/2021/01/KINOTEKA-JANUAR-2021-PROGRAM.pdf