SRB ENG

Projekat dokumentarnog filma „SFrj“ Tee Lukač odabran za program Ex-Oriente 2018

16. маја 2018 | Autor: Zoran Janković
Festival  „Ex-Oriente / Istočnoevropski forum“ (Ex-Oriente / East Europe Forum) uvrstio je u svoj zvanični program za 2018. godinu i projekat dugometražnog dokumentarnog filma „SFrj“ mlade srpske rediteljke Tee Lukač. Ovaj projekat predstavljen je i u okviru ovogodišnjih programa FEST Forward i Beldoc Academy, a u pitanju je priča o jugoslovenskim naučnofantastičnim filmovima.

Krilatica kojom autorski tim opisuje ovaj svoj film glasi „Istinita priča o naučnofantastičnim filmovima koji su se plašili budućnosti i koji su stvoreni u zemlji koja više ne postoji.“ U sinopsisu je, između ostalog, istaknuto da je „jedan od ključnih aspekata jugoslovenskih filmova koji pripadaju žanru naučne fantastike to što su se oni retko bavili budućnošću. U zemlji izgrađenoj na obećanju boljeg društva čini se da se film u izvesnoj meri bojao te budućnosti. Stoga jugoslovenski filmovi ni nisu ni uspeli da predvide kolaps društva i same filmske industrije.“

Rediteljka filma SFrj je mlada Tea Lukač. Scenarista je Dimitrije Vojnov, a producent Danilo Bećković, dvojac koji u kreativnom smislu stoji iza bioskopskih hitova Mali Budo i Jesen samuraja. Film nastaje u produkciji filmske kuće Mali Budo, d.o.o.

Tea Lukač je pre ovoga bila jedan od reditelja cerlovečernjeg igranog filma Gde je Nađa?, a režirala je i dugometražni dokumentarac Najvažniji dečko na svetu, koji je poneo nagrade za najbolji srpski muzički dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu Dok’n’ritam 2017. u Beogradu i za najbolji dokumentarni film Balkan Film Festival-a u Štokholmu iste te godine.

Zoran Janković