SRB ENG

Projekat filma „Dosije: Labudović“ Mile Turajlić predstavljen u sklopu programa dok.inkubator

17. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
Osam projekata dokumentarnih filmova, razvijanih u sklopu radionice dok.incubator, predstavljeno je nedavno u živom onlajn emitovanju. Ovi projekti su izabrani zbog svojih jedinstvenih sinematskih potencijala, a bilo je ukupno 108 prijavljenih projekata. Ovi filmovi su intenzivno razvijani tokom godine za nama uz pomoć mentora i stručnjaka, a tokom tri sesije, i sada su svi spremni za prikazivanja u bliskoj budućnosti. Među odabranima i predstavljenima  je i projekat filma „Dosije: Labudović“, projekat novog dokumentarnog filma autorke Mile Turajlić. Taj projekat je ranije izborio i podršku Filmskog centra Srbije.

Mila Turajlić je svojevremeno u izjavi za naš portal o ovom svom projektu rekla i otkrila i sledeće:

Dosije: Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili Dosije Labudović. Stevan , koji je preminuo prošle godine, i danas u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova života priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film je počelo mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih.

MIla Turajlić.

Projekat filma Dosije: Labudović podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond Eurimages. Mila Turajić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja Cinema Komunisto i Druga strana svega.

Naš razgovor sa Milom Turajlić o ovom projektu u celosti možete pročitati ovde.

Zoran Janković