SRB ENG

Projekat novog filma Mile Turajlić deo programa Forum prestižnog festivala IDFA

13. oktobar 2020. | Autor: Zoran Janković
Danas je obznanjena lista od 63  projekta koja su odabrana da učestvuju u sklopu predstojećeg programa Forum prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog fiima IDFA (od 18-29. novembra, u onlajn izdanju), a među odabranima je i projekat novog filma Mile Turajić. Ova srpska rediteljka će tom prilikom predstaviti grubu montažu svog dokumentarnog filma „Dosije Labudović“, koji nastaje u koprodukciji Srbije i Francuske i, naravno, zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Projekat filma Dosije Labudović podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond EurimagesMila Turajić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja Cinema Komunisto i Druga strana svega.

Ona je u izjavi za naš portal o ovom svom projektu rekla i otkrila i sledeće:

Dosije: Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili Dosije Labudović. Stevan , koji je preminuo prošle godine, i danas u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova života priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film je počelo mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih.

Labudović sa Titom

Naš razgovor sa Milom Turajlić o ovom projektu u celosti možete pročitati ovdehttp://www.fcs.rs/intervju-mila-turajlic-o-dosijeu-labudovic-stevan-labudovic-u-alziru-uziva-status-nacionalnog-heroja/

Zoran Janković