SRB ENG

Promocija knjige „ČEŠKA ŠKOLA U RALJAMA SOC-NEOREALIZMA“  Milomira Mikana Marinovića

24. апр 2018 | Autor: Zoran Janković
U prostorijama Filmskog centra Srbije (Koče Popovića 9/III, u Beogradu)  u četvrtak , 26. aprila, s početkom u 14 časova, biće održana promocija nove knjige u izdanju Filmskog centra Srbije reč je o studiji „Češka škola u raljama soc-neorealizma“ Milomira Mikana Marinovića. O knjizi će tom prilikom govoriti: Goran Marković,  filmski reditelj, Dragomir Zupanc, televizijski i filmski reditelj, Miloš Lazin, pozorišni reditelj , uz učešće Lordana Zafranovića, filmskog reditelja.

Milomir-Mikan Marinović pripadao je generaciji filmskih kritičara koja se pojavila početkom sedamdesetih i vrlo brzo preuzela poziciju koju su do tada držali predstavnici jugoslovenske „moderne filmske kritike novog senzibiliteta“ iz šezdesetih. Daleko od Srbije, usred Pacifika, na Novom Zelandu, Mikan Marinović je počeo da sumira svoja životna i stvaralačka iskustva. Iz višegodišnjeg truda nastala je obimna studija-hronika o događanjima na filmu i u društvu šesdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj državi.

Češka škola u raljama soc-neorealizma, kako je aurtor  naslovio svoje delo, predstavlja sublimaciju generacijskog poimanja i razumevanja društvenih okolnosti, stvaralaca i filmova nastalih u tom vremenu. Knjigu – amanet,  Marinović ostavlja  generacijama filmskih stvaralaca i publicista, da bolje shvate burnu prošlost  i da se pripreme za još turbulentniju budućnost.

BIOGRAFIJA AUTORA

Milomir-Mikan Marinović (1947-2018) rođen je u Gornjem Milanovcu. Nakon osnovnog i gimnazijskog obrazovanja u Čačku, studirao je prava na Beogradskom Univerzitetu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon kratkog perioda rada kao asistent režije na dokumentarnim i igranim filmovima, zasnovao je stalni radni odnos u Radnoj zajednici Poslovne zajednice Jugoslavija film gde je radio na poslovima izvoza i uvoza filmova i filmske tehnike, a nešto kasnije, i na organizaciji nastupa jugoslovenskim filmovima na međunarodnim filmskim festivalima.

Krajem osamdesetih godina prelazi na rad u Avala film, kao producent međunarodnih koprodukcionih  poslova a potom i kao urednik prve serije Avalinih filmova izdavanih na VHS kasetama. Sredinom devedesetih godina seli se na Novi Zeland gde, posle niza poslova, tipičnih za nove imigrante, diplomira na College of Education univerziteta u Oklendu.

Paralelno sa svojim radnim nameštajima, još od srednjoškolskih dana, Mikan Marinović se bavio pisanjem filmskih i televizijskih kritika koje je objavljivao u časopisima, na radiju i na televiziji. Jedan je od osnivača i dugogodišnji (sve do prestanka sa izlaženjem prve serije, krajem osamdesetih) član redakcijskog kolegija časopisa Filmograf.

Zoran Janković