SRB ENG

Promocija knjige „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identiteta“ Ivane Kronje u Domu omladine Beograda

17. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
U petak, 19. februara, od 18 časova, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće održana promocija knjige „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identiteta“ autorke Ivane Kronje. Ovaj događaj organizuju Koncept 9, knjižara Beopolis i Dom omladine Beograda, a knjigu je, podsećamo nedavno objavio upravo Filmski centar Srbije. Na promociji će govoriti autorka i Petar Protić.

Ivana Kronja, foto: privatna arhiva

Kako piše Đorđe Bajić, ova knjiga je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja, te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.

Studija na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment. Višeslojno istraživanje nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije. Knjiga se dotiče i veoma aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.

Bogato ilustrovano izdanje zaključuje uspela studija slučaja remek-dela srpskog kratkog eksperimentalnog filma Živojina Pavlovića i Kokana Rakonjca, oba iz 1960. godine, „Triptih o materiji i smrti“ i „Zid“, u kojoj autorka definiše pojam kanonskog neoavangardnog filma, snimljenog nakon Drugog svetskog rata na tlu Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kao autentične srpske varijante podvrste.

Autorka predgovora za ovo izdanje je doktorka Saša Vojković, profesorka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dr Vojković u svom predgovoru ističe da je knjiga Ivane Kronje sveobuhvatan podvig: ona uključuje istoriju avangardnog i eksperimentalnog filma – komparativne analize, paralelne analize avangardnih filmova i srodnih vrsta filmova. Kronja se posvećuje i nacionalnim kinematografijama u istorijskom kontekstu i odnosu prema avangardnom filmu – naglasak je stavljen na francusku, nemačku, sovjetsku i američku kinematografiju. Knjigu zaokružuje, naglašava dr Vojković, analiza srpskih avangardnih i eksperimentalnih filmova.

Opširnije ovde: https://domomladine.org/debate/promocija-knjige-estetika-avangardnog-i-eksperimentalnog-filma-telo-rod-i-identitet/