SRB ENG

Promocija monografije „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić u Podgorici

6. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Crnogorka kinoteka organizuje promociju monografije „Milena Dravić ili ključ snova“ u petak, 7. juna, s početkom u 21 čas, u sali DODEST KIC Budo Tomović.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anita Panić , druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije. Ovo luksuzno, dvojezično izdanje, čiji je suizdavač Službeni glasnik ima 364 strane. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić.

Na promociji će, pored autorke, govoriti Stevan Koprivica, dramski pisac i scenarista, i Branko Baletić, reditelj i vanredni član CANU, a biće prikazani i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga. Moderatorka je glumica Žana Gardašević Bulatović.

Anita Panić karijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture , pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Radeći više od dve decenije na Televiziji Beograd kao televizijski urednik, scenarista i reditelj, realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Pisala je feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmske scenarije. Autor je nekoliko dramskih tekstova. Anita Panić je takođe autor i monografije o poznatom glumacu Petru Kralju, u izdanju Službenog glasnika. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Anita Panić i Milena Dravić, foto: privatna kolekcija

Naš razgovor sa Anitom Panić o ovoj njenoj knjizi možete pročitati ovdehttp://www.fcs.rs/29407/

Z. J.