SRB ENG

Radovi u toku: „Otac“ Srdana Golubovića

24. сеп 2018 | Autor: Zoran Janković
Upravo danas, 24. septembra, je pala prva klapa filma „Otac“, novog dugometražnog igranog filma reditelja Srdana Golubovića. Reč je o ostvarenju koje nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Otac je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu. On kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže da mu je stalo, iz očaja, od gubitnika, odbačenog i poniženog čoveka – postaje heroj.

Uz Ognjena Sviličića, Srdan Golubović je i autor scenarija za ovaj film. Direktor fotografije jee i ovog puta Aleksandar Ilić, Golubovićev saradnik i u slučajevima filmova Apsolutnih sto, Klopka, Krugovi. Kompozitor muizike je Mario Šnajder.  Scenograf je Goran Joksimović, a kostimografkinja Ljliljana Petrović.

Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević i Ljubomir Bandović.

Otac nastaje kaokoprodukcija šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali i: nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, Hrvatski audiovizualni fond (HAVC), slovenački fond, fond BIH, Arte France i ZDF Arte, kao i Eurimages fond za koprodukcije, te  program MEDIA Kreativna Evropa za razvoj projekta. Treba naglasiti da je projekat ovog filma izborio i podršku platforme Grand Accord, koji podrazumeva istovremenu podršku oba kanala Arte, a na to može da računa sveukupno samo šest filmskih projekata godišnje.

Producent ovog ostvarenja je Jelena Mitrović,  koja je ranije producirala i filmove Klopka, Život i smrt porno bande, Besa, Žena sa slomljenim nosem, Klip, Krugovi…; koproducenti su Boris T. Matić, Aleksander Ris, Čedomir Kolar, Mark Baše, Danijel Hočevar i Amra Bakšić Čamo.

Film će tokom oko 60 dana biti sniman na lokacijama u Priboju, Zaječaru, Knjaževcu i Beogradu. Laboratorijska obrada biće rađena u Francuskoj, a postprodukcija zvuka u Francuskoj i u Nemačkoj.

Zoran Janković
Autorka fotografija: Maja Medić