SRB ENG

Radovi u toku: „Šafarikova 19“ (kratki igrani film)

23. нов 2018 | Autor: Zoran Janković
Kratki igrani film Šafarikova 19 u režiji Lane Pavkov, a po originalnom scenariju Lane Pavkov i Dejana Prćića, ušao je u fazu postprodukcije. Snimanje se odvijalo u Beočinu, u napuštenom Špicerovom dvorcu.

Naime, Grofica (Jasna Đuričić) i Anja (Jovana Gavrilović) sede sa gostima (Deneš Debrei, Sunčica Milanović i Ivan Marković) u elegantno nameštenom salonu koji se nalazi u polurazrušenoj kući. Večera je u toku. Grofica zaključuje kako joj je kuća u kojoj se nalaze veoma poznata, dok isti zaključak ima i Anja. Ubrzo, Grofica shvata da je Anja njena ćerka, a da je kuća u kojoj se nalaze njihova. Sve postaje čudno kada Grofica obrati pažnju na goste, hranu i piće. Ne može da shvati zašto su oni tu, i zašto bi ona priredila skupocenu večeru kad je nedavno sav svoj novac potrošila. Anja i Grofica predosećaju da sutra nešto strašno treba da se desi. Da stvar bude gora, u kuću joj dolaze muzičari (Andrija Bošković, Eva Pavkov, Kosta Jugović, Hana Jugović i Aleksandar van der Zijden).

Šafarikova 19 je drama apsurda, izmeštena iz realnosti i konvencionalnog dramaturškog toka u kome je predstavljena imućna porodica koja nije spremna da se suoči sa realnošću koja je okružuje, te pribegava apsurdnim radnjama koje prikrivaju njihovu pravu dramu.

Producentkinje filma su: Vanja Lozanović, Ena Bajraktarević i Tijana Drakulić. Direktor fotografije je Luka Trajković, montažerka Tara Vulović, kompozitor Miroslav Bako, kostimografkinja Biljana Grgur, scenografkinje Una Jankov i Daniela Dimitrovska.

Podsećamo, projekat ovog filma je osvojio nagradu za najbolji pitch na Zagreb Film Festival-u prošle godine, na taj način ostvarivši internacionalne saradnike – TELEKING iz Ljubljane i FABRIKU iz Sarajeva.

Nastanak ovog filma je podržao Filmski centar Srbije, kao i Opština Beočin.

 

Zoran Janković