SRB ENG

Radovi u toku: „Zastoj“ Vinka Möderndorfera  (manjinska srpska koprodukcija)

8. апр 2019 | Autor: Zoran Janković
U toku je snimanje dugometražnog igranog filma „Zastoj (Deadlock) u režiji Vinka Möderndorfera; ovaj film nastaje kao koprodukcija Slovenije i Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije. Srpski koproducent je kuća Delirium.

U žiži priče je tragičan događaj koji spaja dva braćna para iz različitih društvenih slojeva, koja, čini se, na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Vinko Möderndorfer je u izjavi istakao sledeće: „Svet u kome živimo je u stanju zastoja. Zapeli smo na svojeversnoj nepomičnoj tački civilazacije i iz nje će biti nemoguće izvući se bez uzajmnog razumevanja i opažanja fundamentalnih ljudskih i humanističkih vrednosti.“

Glavne uloge tumače: Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürs i  Barbara Cerar, a tu su i: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetič, Branko Završan. Producentkinja filma je Eva Rohrman, direktor fotografije je Mitja Ličen, montažer Andrija Zafranović, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, za masku je zadužena Mojca Gorogranc Petrushevska, snimatelj zvuka je Peter Žerovnik, dizajner zvuka  Julij Zornik, a direktor filma Matija Kozamernik.

Film nastaje u produkciji kuće Forum Ljubljana, a srpski koproducent je je kuća Delirium. Ovom filmu podršku su pružili i Slovenački filmski centar i Filmski centar Srbije.

Vinko Möderndorfer  iza sebe ima preko 100 pozorišnih i operskih režija, 16 režija na televiziji i 100 radijskih režija. Napisao je više od 70 knjiga, a u našoj zemlji je najpoznatiji kao reditelj celovečernjih filmova Predgrađa (2004), Pejsaž  br. 2 (2008), Inferno (2014).

Zastoj se većim delom snima na lokacijama u Ljubljani.

photo: Željko Stevanić

Zoran Janković