SRB ENG

Rajko Grlić novi gost platforme #Alonetogether KC Grad

30. april 2020. | Autor: Zoran Janković
Povodom obeležavanja 11. rođendana KC Grad, pokrenuta je jedinstvena online platforma #AloneTogether, program posvećen promociji umetnosti i kulture koji se sastoji od muzičkih nastupa, intervjua, razgovora i preporuka u vidu kratkih formi predstavljanja stvaralaštva muzičara, književnika, filmskih autora i drugih umetnika i njihove svakodnevice u ovom nesvakidašnjem vremenu.

Premijerna emisija emitovana je pre dve nedelje putem live stream-a na kanalima KC Grad (link: https://m.youtube.com/channel/UCXInmbrIQBeiZwDIkBxmNLA?sub_confirmation=1), do sada su emitovane tri, a serijal se ovog vikenda nastavlja emitovanjem dve nove epizode, u petak 1.05. i u subotu 2.05. od 21 čas, a jedan od gostiju biće i reditelj Rajko Grlić, reditelj, producent, scenarista i profesor na Univerzitetu Ohajo u SAD, odakle se i javio Kulturnom centru Grad.

Do raspada Jugoslavije snimio je sedam dugometražnih igranih filmova među kojima su kultni U raljama života i Čaruga, zatim skoro deset godina nije stvarao, a onda je snimio još četiri filma od kojih su najpoznatiji Karaula i Ustav Republike Hrvatske, u kome je glavnu ulogu imao Nebojša Glogovac.

Između ostalog, Rajko Grlić će u emisiji pričati o saradnji sa  Glogovcem na filmu Ustav Republike Hrvatske: „Bila je neizmerna sreća da sam imao Glogija, da je on to igrao, da je voilo, i ta igra je bila jedna od najlepših glumačkih igara koje sam se sa nekim igrao”.

Svaki režiser bi zakonom trebalo da snimi barem jedan vestern, to je jedan pravi oblik filma i onoga što film ima u sebi – rubove zakona i nezakona. Ja tvrdim da je vestern najsličniji antičkoj tragediji u podeli vrednosti, morala…”, rekao je govoreći o filmu Čaruga kao vrsti vesterna.

Sa Grlićem se razgovaralo i o slobodama u doba pandemije, o seriji Grlom u jagode, o socijalnom životu u vreme i posle krize, o stanju u filmskoj industriji i mogućoj budućnosti, ali i o vanrednom stanju u SAD.

U prvoj fazi projekta Alone Together prilozi se snimaju u kućnoj varijanti, uz poštovanje preporuke ograničenog okupljanja ljudi i slanje poruke o solidarnosti i svesti o problemu u kome se ceo svet našao, a kroz princip “digital closeness” projekat je svojevrsna antiteza sveprisutnom “social distance” modelu. Format kolažnog karaktera emituje se u doba zabrane kretanja tj. preporučene izolacije, a projekat takođe čine i književne, muzičke i filmske preporuke umetnika koje možete čitati na www.kcgrad.rs.

Gost druge emisije bio je i glumac Miloš Timotijević, a njegovo gostovanje pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=zyM5rRjBqhs

Projekat su podržali Serbia Creates / Srbija Stvara i Hemofarm Fondacija.