SRB ENG

„San ima svoju kuću“ na programu šestog dana 7 veličanstvenih 2018.

13. јуна 2018 | Autor: Zoran Janković
 

Danas, u sredu, 13. juna, na programu novog, 14. izdanja Festivala evropskog dugometražnog filma  7 Veličanstvenih  je britansko ostvarenje „San ima svoju kuću”. Film traje 90 minuta, a projekcija u Kombank dvorani će početi u 20 časova.

Skot Barli, mladi britanski autor, koga neki već proglašavaju „najvećim filmskim autorom milenijumske generacije“, svojim radovima, koji na poseban način objedinjuju dokumentarne snimke, crteže i animaciju, svrstao se u vodeće autore dva filmska pravca – remodernističkog filma i „slow cinema movement“-a.  Ostvarenje kakvo do sada nismo imali prilike da gledamo!

San ima svoju kuću je delo snažnog iracionalnog naboja koji duboko prožima svaki kadar, svaki prizor. Ovo je film slika koje opsedaju jedna drugu kao duhovi čije prisustvo samo naslućujemo, nemoćni da ih vidimo. Ovo su vizije prostora koji prepoznajemo u obrisima stvarnog i materijalnog, a na velikom bioskopskom platnu on postaje živ i pulsira uzbudljivim unutrašnjim ritmom. Ovo je facinantno vizuelno svedočanstvo o svepovezanosti prirode koje budi sva naša unutrašnja čula i poziva nas na koncentrisano, aktivno gledanje u kojem podjednako uživamo u lepoti koju dokumentuje objektiv savremenog sredstva za „pisanje“ mladog autora – „iPhone“-a, kao i u kreaciji slikara, vizuelnog umetnika i kreatora snova.

Skot Barli, čije radove u „slow cinema movement“-u svrstavaju uz filmove Tarkovskog i Bele Tara, kao veliki majstor specifične poetizacije vizuelnih utisaka, uvodi nas u studije prostora noćnih pejsaža u kojima suvereno oblikuje sopstvene vizije postupcima kojima snimljenim kadrovima dodaje nove slike, ponekad čak i u šezdeset dodatih slojeva. Avangardni umetnik dokumentuje pretvaranje slika realnosti u neuhvatljive unutrašnje snolike prizore.

Skot Barli

On je umetnik i filmski stvaralac iz Njuporta, Južni Vels, Engleska. Njegovi radovi su u vezi sa pokretima Remodernističkog filma i slow cinema, a nedavno i sa antropogenetskim, kosmološkim i fenomenološkim filmom. Porede se sa stilovima Stena Brekidža, Filipa Grandrijea, Bele Tara, Maje Deren i Žana Epstajna. Od početka 2015, Barli snima filmove isključivo ajfonom.

Izabrana filmografija

SAN IMA SVOJU KUĆU (Sleep Has Her House), 2017.

Zoran Janković