SRB ENG

Sarajevo Film Festival ovogodišnji domaćin nagrade Audentia za podršku ženama u filmu

30. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Sarajevo Film Festival ove godine biće domaćin dodele nagrade Audentia za najbolju rediteljku, koja će biti dodeljena peti put, a utemeljilo ju je Savet Evrope i njegov fond Eurimages, s ciljem promovisanja ravnopravnosti polova u evropskoj filmskoj industriji.

Audentia reprezentuje “hrabrost” i “odvažnost”, ključne osobine za svaku ženu koja želi da ostvari karijeru filmske rediteljke. Stoga i Eurimages želi da oda priznanje ženema koje su imale hrabrosti da režiju odaberu za životni poziv, čineći istovremeno svoj posao vidljivijim i inspirišući druge žene da slede njihove korake.

Pored statuete koju je dizajnirala umetnica Ewa Rossano, dobitnici pripada i novčana nagrada u iznosu od 30.000 evra. Na 26. Sarajevo Film Festivalu petu laureatkinju Audentie izabraće tročlani žiri, a imena članova biće uskoro objavljena. Nagrada će biti dodeljena redateljki dugometražnog filma iz jednog od programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao podrška za njen sledeći film.

Audentia je prvi put dodeljena 2016. godine na Istanbul Film Festivalu, a čast da je prva ponese pripala je rumunskoj rediteljici Anci Damian za film “The Magic Mountain”. U narednim godinama domaćini dodjele bili su filmski festivali u Locarnu (2017), Torontu (2018) i Göteborgu (2019), a priznanje su ponijele Valérie Massadian za film “Milla”, Aäläm-Wärque Davidian za film “Fig Tree” te Mia Engberg za ostvarenje “Lucky One”.

Zbog angažmana na polju borbe za jednakost polova u filmskoj industriji, Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin nagrade AudentiaSarajevo Film Festival je potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost polova u filmskoj industriji.