SRB ENG

„Šerbet“ Nikole Stojanovića i na festivalu FEST – New Directors New Films u Portugaliji

29. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Kratki igrani film „Šerbet“ reditelja Nikole Stojanovića biće uskoro prikazan i na festivalu FEST – New Directors New Films u gradu Espinho, u Portugaliji. Šesnaesto izdanje ovog festivala, prvobitno planitrano za jun, održaće se od 2. do 9. avgusta, i to u fizičkom ruhu.

Šerbet je, kao ispitni film na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, režirao Nikola Stojanović, a po scenariju Nađe Petrović. Direktor fotografije je Mladen Teofilović, a film je montirao Nikola Stojanović. U filmu glume: Jelena Tjapkin, Branko Perišić, Stela Ćetković, Branislav Platiša, Tamara Milošević, Miljana Kravić

Prizor iz filma Šerbet.

Sinopsis filma Šerbet u jednoj rečenici glasi: Dvoje destruktivnih mladih testiraju granice sopstvene ljubavi.

Film traje 20 minuta. Na prošlogodišnjem Pančevo Film Festival-u Mladi žiri nagradio je Jelenu Tjapkin za ulogu u ovom ostvarenju, dok je takođe lane Šerbet poneo i značajnu nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film Sarajevo Film Festival-a.

Nađa Petrović i Nikola Stojanović su autori još dva zapažena kratkomertražna ostvarenja – nagrađivanog Mi smo videli leto i najnovijeg Sve kako treba. Mi smo videli leto, ovenčan Granprijem na Martovskom festivalu (Festivalu dokumentarnog i kratkog filma) u Beogradu za najbolji kratki film, prikazan je  i na festivalu u Motovunu prošlog leta.

Zoran Janković