SRB ENG

Slobodna zona Junior: Izabrani polaznici Free Zone Filmmaker škole

27. oktobar 2019. | Autor: Zoran Janković
Na konkurs za pohađanje škole dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School izabrano je 13 polaznica i  polaznika koji će tokom 2019/2020. školske godine uz pomoć stručnih mentora učiti o svim fazama stvaranja filma i raditi na realizaciji svojih filmskih projekta.

Selekciona  komisija je imala veoma težak zadatak da od mnogobrojnih prijava pristiglih od 4. do 18. oktobra. izabere njih 13 (5 srednjoškolaca i 7 srednjoškolki ). Komisiju su činili mentori škole: koselektorka regionalnog programa Filmskog festival Slobodna zona, montažerka Jelena Maksimović, rediteljka Jelena Gavrilović i direktor fotografije Dušan Grubin.

Srednjoškolci i srednjoškolke koji su izabrani da budu polaznici četvrtog izdanja Free Zone Filmmaker škole za školsku 2019/2020 godinu su:  Mihailo Tejić iz SMŠ „Kosta Manojlović“, Vanja Vujin iz Karlovačke gimnazije, Milica Velimirović  iz Pravno poslovne škole Beograd, Marija Krković iz Šeste gimnazije, Petar Braunović iz Zemunske gimnazije, Petra Vukobrat iz Gimnazije „Patrijarh Pavle“, Antonije Bogdanović iz Četrnaeste beogradske gimnazije, dvoje učenika iz Filološke gimnazije – Nina Marić i Radomir Vranjković, te čak četri srednjoškolke iz škole „Tehnoart Beogard“ – Đurđa Turajlić, Pandora Ada Andrejević, Anja Aleksić  i Lucija Romić.

Škola je namenjena srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Beograda i okoline koje interesuje dokumentarni film i želeli bi da se bliže upoznaju sa filmskom umetnošću. Tokom kursa polaznici će imati priliku da individualno ili u grupi snime svoj prvi dokumentarni kratkometražni film koji će biti prikazan i na posebno organizovanoj projekciji na filmskom festivalu Slobodna Zona 2020. godine.

Četvrto izdanje škole dokumentarnog filma za srednjoškolce „Free Zone Filmmaker School“ realizuje  se u okviru programa Slobodna zona Junior, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.