SRB ENG

Sporazum o filmskim koprodukcijama Francuske i Srbije je značajan za međunarodnu saradnju

3. дец 2019 | Autor: Zoran Janković
Na četvrtim Francusko-srpskim filmskim susretima u organizaciji Francuskog instituta, Filmskog centra Srbije i Festivala autorskog filma (FAF) predstavljen je sporazum o koprodukcijama između Francuske i Srbije, potpisan tokom ovogodišnje posete Emanuela Makrona našoj zemlji. O prednostima ovog sporazuma za srpsko i francusko tržište govorili su i ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Lui Falkoni, direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić, i ataše za kulturu francuske ambasade, Ketrin Fodri.

Falkoni se naročito zahvalio na obnavljanju sporazuma direktoru Filmskog centra Srbije Gordanu Matiću, i istakao da su Francuska i Srbija dve izrazito filmske zemlje: „Ovde imamo ozbiljnu bioskopsku publiku i posetu koja stalno raste. Mislim da je to izuzetno važno, jer iako danas možemo filmove da gledamo i na telefonu, to je umetnost za bioskope. Značajno je i što imate svoj glas u svetu filma, a nema mnogo takvih zemalja. Na međunarodnoj sceni je bitno da postoji takav srpski identitet u filmu“.

Falkoni je konstatovao da je film i industrija, te da da je Srbija značajno prisutna na tržištu i u tom domenu.

Gordan Matić se osvrnuo na značaj samog sporazuma i planove za njegovu realizaciju: „Nas uskoro čekaju važni sastanci u Parizu, nakon čega ćemo, za 7 do 10 dana, znati mnogo više detalja o realizijaciji sporazuma. Ovo je prvo javno predstavljanje ugovora potpisanog u julu ove godine, kao i njegovog značaja, pre svega za Filmski centar Srbije, ali i za međunarodnu saradnju dve zemlje“.

Ketrin Fodri, ataše za kulturu Francuske ambasade, naglasila je da se zapravo radi o obnovljenom ugovoru iz Titovog vremena, što je veliki uspeh. „Ovim sporazumom se ponovo pokreće zajednički rad na koprodukcijama i osnaživanju tržišta, tako da jedno filmsko tržište osnažuje drugo, i obrnuto“.

Govoreći o mogućim modalitetima saradnje, Fodri je navela i konkretan primer:„Ako srpski film ima manjinskog francuskog partnera, on po definiciji ima pomoć i podršku za francuske distributere, što olakšava distribuciju i prikazivanje filmova u Francuskoj“.

Četvrti Francusko-srpski filmski susreti održavani su od 27. do 30. novembra u Beogradu u okviru Festivala autorskog filma (FAF). Tokom tih dana, delegacija sastavljena od desetak francuskih filmskih delatnika (La Fabrique Cinéma, Aide aux Cinémas du Monde) sastala sa srpskim scenaristima, rediteljima, producentima i studentima filma, radi razgovora o međunarodnim koprodukcijama i razmene iskustva.

Na Francusko-srpskim filmskim susretima, pored predstavljanja novog sporazuma o koprodukcijama, održanje i okrugli sto „Razmena dobrih praksi u međunarodnom kontekstu između srpskih i francuskih scenarista i reditelja“, a na programu je bio  i razgovor o resursima za saradnju sa Francuskom, načinu na koji je moguće prijaviti filmove za Kanski festival i drugo.

Pored toga, na repertoaru festivala bilo  je 20 francuskih filmova, među kojima i izbor Udruženja za promociju mladog nezavisnog filma ACID.