SRB ENG

Srpska filmska asocijacija vas poziva da pomognete popunjavanjem formulara

25. mart 2020. | Autor: Zoran Janković
Prenosimo vam poziv Srpske filmske asocijacije da popunite upitnik na aktuelne filmsko-produkcijske teme u kontekstu epidemije virusa Covid-19 i na globalnom nivou.

„Usled svetske epidemije virusa Covid-19 i filmska produkcija našla se u najnepovoljnoj situaciji u poslednjih desetak ili vise godina. Obustavljena su sva snimanja i rad na setu, dok se realizuju samo oni segmenti (post)produkcije koje je moguće uraditi na daljinu. Mnoge firme neće biti u  mogućnosti da održe isti nivo stalno zaposlenih, ili naplate potrazivanja. Još uvek se ne zna do kada će epidemija trajati ali je sigurno da već sada treba da razmišljamo o mogućim načinima kako da se celokupna industrija oporavi.

Mnoge evropske zemlje već preduzimaju mere pomoći kulturnom i kreativnom sektoru, pa su tako Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Poljska, Belgija i Svedska prve izasle sa merama poput smanjenja poreza na zaposlene, subvencije, pozajmice, reprogramiranje dugova i umanjenje poreza sektoru kulture, naročito bioskopima, pozorištima i nezavisnim produkcijskim kućama i mikro-firmama. Slicne apele I inicijative vec su uputile i razlicite privredne alijanse.

Da bismo na kvalitetan način mogli da sagledamo zdravlje firmi u filmskom sektoru pozivamo vas da odgovorite na upitnik o stanju vaseg poslovanja koje je pripremila Srpska filmska asocijacija. Svi odgovori bice nam od pomoći u formulisanju sto adekvatnijih mera pomoci I njihovom lobiranju.

Za popunjavanje upitnika potrebno je manje od 10 minuta.“

https://forms.gle/teAahgXtz2qMZXAc7