SRB ENG

Sutra počinje 6. Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

5. авг 2018 | Autor: Zoran Janković
Dodelom nagrade „Zlatni platan“ doajenima balkanske kinematografije, glumcima Svetlani Bojković i Metu Jovanovskom, sutra uveče, 6. avgusta, u 20.30 časova u Trebinju će početi 6. Festival mediteranskog i evropskog filma, najavio je umetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević.

Festival će otvoriti film Prokleti pas reditelja Dragana Pešikana, koji će se pokloniti trebinjskoj publici.

Peđa Milojević i Dejan Marković

Peđa Milojević  rekao je da će tokom sedam festivalskih dana biti prikazano 26 filmova iz 12 zemalja. Na programu su i srpski dugometražni igrani filmovi „Prokleti pas“ Dragana Pešikana i „Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića.

„Filmovi su raspoređeni kroz programske celine – mediteranski, evropski, novi srpski film i Hercegovina na filmu“, naveo je Milojević.

Glumci Svetlana Bojković i Meto Jovanovski ovogodišnji su dobitnici „Zlatnog platana“, nagrade za izuzetan doprinos evropskoj i mediteranskoj kinematografiji. Savet festivala je donio i odluku da se „Zlatni platan“ posthumno dodeli Nebojši Glogovcu, kome će u čast, u okviru pratećeg  dela festivala, u Muzeju Hercegovine, u sredu, 8. avgusta, biti otvorena izložba „Nebojša večni“. 

„Aktuelnom sastavu festivala posle ovogodišnje manifestacije ističe mandat. Formiraćemo novi savet čiji će glavni zadatak biti da od sedmog izdanja festivala on dobije takmičarski karakter“, istakao je Milojević.

On je naglasio i da Trebinjski festival ima dobru saradnju sa filmskim festivalima u regionu, ističući da uveliko planiraju jednu zajedničku radionicu sa Sarajevo Film Festival-om.

Direktor Javne ustanove „Dom mladih“, Dejan Mirković, izrazio je zahvalnost organizatorima što su ustanovi na čijem je čelu ukazali poverenje da bude deo jedne veoma važne manifestacije u gradu.

„Drago mi je što ćemo biti deo filmskog festivala. Reakcije publike su već šest godina više nego odlične, a nadam se da će tako biti i ove godine“, izjavio je Mirković.

Projekcije svih filmova biće prikazivane na letnjoj sceni Doma mladih sa početkom u 20.30.

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, a sponzori Glas Trebinje, Radio Trebinje, portal TrebinjeLive.info i dnevni list Blic. Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju „Tangram centar“ iz Beograda, Alpe Adria kulturna mreža i Dom mladih Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Z. J.