SRB ENG

Svečana premijera filma „Božiji čovek“ u beogradskoj Kombank dvorani 14. oktobra

13. oktobar 2021. | Autor: Zoran Janković
Film „Božiji čovek“ rediteljke Yelene Popović koji je posvećen Svetom Nektariju Eginskom svečanu premijeru imaće 14. oktobra u Velikoj Sali Kombank Dvorane od 20 časova. Ostvarenje srpske rediteljke zabeležilo je zapažen uspeh u Grčkoj, gde već pet nedelja drži prvo mesto gledanosti, dok ga je pogledalo više od 300 hiljada  gledalaca. Glavne uloge u filmu nose grčki glumac Aris Servetalis, američki veteran Miki Rork, kao i ruski glumac, domaćoj publici poznat iz filma „Led“ ,Aleksandar Saša Petrov.

Život Svetog Nektarija Eginskog (Aris Servatalis) iz Grčke bio je praćen progonima i gonjenjem. Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

Međunarodna  glumačka postava, kao i produkcija filma doprineli su tome da „Božiji čovek“ ne bude shvaćen isključivo kao crkveni film, već priča o dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju. Ostvarenje je rađeno na engleskom jeziku što zbog glumaca, što zbog toga što je u pitanju jedna univerzalna priča, bez obzira na versku pripadnost, napominje autorka Yelena Popović.

 

Aris Servatalis je odličan glumac i imala sam sreću da radim sa njim jer je on čovek takođe posvećen veri, samim tim ima tu neku auru koja na prvi pogled odaje utisak da on može da bude Sveti Nektarije Eginski“, dodaje rediteljka.

Biografska drama je prikazivana na brojnim festivalima širom sveta i osvajala nagrade, najnovija je Gran pri nagrada u italijanskom gradu Trentu na Filmskom festivalu.

Nakon svečane premijere 14. oktobra u Kombank Dvorani, film Božiji čovek biće na redovnom bioskopskom repertoaru u bioskopima širom Srbije.

Z. J.