SRB ENG

„Teret“ i na festivalu Crouching Tiger, Hidden Dragon u Kini

10. окт 2018 | Autor: Zoran Janković
U četvrtak, 11. oktobra, otpočeće drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala Pingyao Crouching Tiger, Hidden Dragon u Kini. U odeljku Crouching Tigers biće prikazan i naš„Teret“ reditelja Ognjena Glavonića; pomenutom filmu ovo će biti festivalska premijera na azijskom kontinentu. Festival će trajati sve do 20. oktobra.

Pavle Čemerikić u filmu Teret.

Glavonićev Teret je premijerno prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, u programu „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), a Ognjen Glavonić je na račun Tereta nedavno, na festivalu u Košicama, u Slovačkoj, dobio nagradu za najboljeg rediteljaLeon Lučev je nagrađen odličjem Srce Sarajeva kao najbolji glumac ovogodišnjeg Sarajevo Film Festival-a upravo za glavnu ulogu u ovom ostvarenju. Teret je nedavno nagrađen i na Festivalu Na kraju sveta na krajnjem istoku Rusije. Teret je i deo ovogodišnje ponude sledećih festivala širom sveta: Međunarodni filmski festival u Vankuveru, festival CinEast u Luksemburgu, Kanski filmovi u Bukureštu u Rumuniji, BFI London Film Festival, Vijenale u Austriji, Međunarodni filmski festival Bogata u Kolumbiji.

Teret prati priču Vlade (igra ga Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Ognjen Glavonić bio je zadužen i za scenario i za režiju Tereta, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma (ispred produkcijske kuće Non-Aligned Films). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom (Cinéma Defacto), Hrvatskom (Kinorama) i Iranom (Three Gardens Film). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Prizor iz filma Teret.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena i ranija Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minutaDistributerska kuća New Europe Film Sales u svoj katalog uvrstila i srpski film TeretJan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je Glavonićev dugometražni prvenac pravo otkriće, tom prilikom posebno pohvalivši glumu Leona Lučeva.

Zoran Janković