SRB ENG

„Teret“ Ognjena Glavonića i na festivalu u Vroclavu

11. јула 2018 | Autor: Zoran Janković
Pre Sarajevskog filmskog festivala, gde će biti prikazan u glavnom takmičarskom programu, „Teret“, prvi dugometražni igrani film scenariste i reditelja Ognjena Glavonića biće prikazan i na 18. Festivalu New Horizons (Novi horizonti) u Vroclavu, u Poljskoj, u međunarodnom takmičarskom programu.

Pomenuti festival u Vroclavu počeće 26. Jula i trajaće sve do 5. Avgusta, a reč je o međunarodnom filmskom festivalu koji je, kako naglašavaju organizatori, fokusiran na vizionare sedme umetnosti, odvažne umetnike, dovoljno hrabre da slede svoj put a nasuprrot tredovima, kao i da pričaju o najvažnijim pitanjima, koristeći sopstveni, jedinstveni jezik.

Glavonićev Teret je premijerno prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, u programu „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), a Ognjen Glavonić je na račun Tereta nedavno, na festivalu u Košicama, u Slovačkoj, dobio nagradu za najboljeg reditelja.

Teret prati priču Vlade (igra ga Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Detaljnije o filmu ovde: http://www.fcs.rs/teret-ognjena-glavonica-u-glavnom-takmicarskom-programu-sarajevo-film-festival-a-2018/

Zoran Janković