SRB ENG

„Teret“ Ognjena Glavonića u glavnom takmičarskom programu Sarajevo Film Festival-a 2018.

9. јула 2018 | Autor: Zoran Janković
Danas, u ponedeljak, 9. jula je obelodanjen i spisak filmova uvrštenih u glavni takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala; među deset odabranih je i „Teret“, debitantski celovečernji igrani film Ognjena Glavonića iz Srbije. Ovo srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarsko ostvarenje u Sarajevu će uknjižiti regionalnu premijeru.

Tu je i hrvatsko-holandsko-srpsko-crnogorsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija, film Sam samcat reditelja Bobe Jelčića, drugi dugometražni film reditelja filma Obrana i zaštita od pre nekoliko godina. U novom Jelčićevom filmu značajnu ulogu odigrao je Predrag Miki Manojlović, a srpski koproducent je beogradska kuća Dart Film. Regionalnu premijeru u Sarajevu imaće i rumunsko-kanadsko-nemačko-švedski film Limunada, nastao u produkciji Kristijana Munđijua, a u kome epizodnu ulogu tumači srpski glumac Goran Radaković.

Prizor iz filma Sam samcat.

Glavonićev Teret je premijerno prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, u programu „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), a Ognjen Glavonić je na račun Tereta nedavno, na festivalu u Košicama, u Slovačkoj, dobio nagradu za najboljeg reditelja.

Teret prati priču Vlade (igra ga Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Ognjen Glavonić bio je zadužen i za scenario i za režiju Tereta, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma (ispred produkcijske kuće Non-Aligned Films). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom (Cinéma Defacto), Hrvatskom (Kinorama) i Iranom (Three Gardens Film). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena i ranija Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minuta. Distributerska kuća New Europe Film Sales u svoj katalog uvrstila i srpski film Teret. Jan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je Glavonićev dugometražni prvenac pravo otkriće, tom prilikom posebno pohvalivši glumu Leona Lučeva

Sarajevo Film Festival će se ove godine održavati od 10. do 17. avgusta na više festivalskih lokacija.

Više o ovom programu ovde: https://www.sff.ba/novost/10827/takmicarski-program-igrani-film-2018

Zoran Janković