SRB ENG

„TESLIN NAROD“ SE KVALIFIKOVAO ZA EVENTUALNU NOMINACIJU ZA OSKARA

3. јула 2019 | Autor: Zoran Janković
Dobre vesti stižu i od strane Američke filmske akademije- dokumentarni film „Teslin narod“, zvanično se kvalifikovao se za eventualnu nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019 i time postao potencijalni kandidat za oskarovsku nominaciju.

Teslin narod, film reditelja Željka Mirkovića, rađen je u koprodukciji Optimistic film i Radio televizije Srbije.  Film je imao premijerno prikazivanje u Beogradu, zatim je prikazivan u Njujorku, Los Angelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Pertsonu u Nju Džersiju.

Na jesen film kreće u dalju distribuciju i promociju u Americi i biće prikazan u Vašingtonu, Čikagu. Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima. Takođe, kako navode iz produkcije ovog ostvasrenja,  postoji veliko interesovanje za film u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Do sada je film uvošten u arhive vodećih svetskih institucija kao što su:

–       Library of Congress Washington, D.C.,
–       Harvard University Library,
–       Hilandar Research Library
–       Columbia University Library,
–       Yale University Library,
–       Ohio State University,
–       New York University Library (Elmer Holmes Bobst Library),
–       New York Public Library
–       Hillman Library at the University of Pittsburgh,
–       Duquesne University Library
–       University of Pennsylvania Libraries (Van Pelt-Dietrich Library Center)
–       The National Library of Russia in St. Petersburg.
–       Najstarija i najveća svetska arhiva – Aleksandrijska biblioteka, Egipat
–       Oxford Library, British Library

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Walta Bogdanicha, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

„Zašto TESLIN NAROD ? TESLIN NAROD je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. TESLIN NAROD  je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje.  TESLIN NAROD se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju.“- istakao je reditelj i producent  Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Tesle: „Teslin narod, film reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je jos uvek vole … tamo daleko…”

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, Go4Yu, De Vinci Airport Serbia- Aerodrom» Nikola Tesla.

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić. U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Film traje 83 minuta.

Željko Mirković

Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u USA. Vlasnik je produkcijske kuće Optimistic Film od 2007. Zаvršio Akаdemiju umetnosti u Beogrаdu i Mаster studije u medijimа u Velikoj Britаniji nа Bournemouth University, Media School. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd.

Zа svoje filmove osvojio je 54 međunarodne nаgrаde, a dokumentаrni film Drugi susret, bio je zvаnični kаndidаt zа nominaciju za Oskаrа zа dugometrаžni dokumentаrni film 2014.

Autor je i dokumentаrnih filmovа Obećanje, Svetislаv Pešić, Više od trenerа, Lаjko Feliks- U potrаzi zа sobom , Dugo putovаnje kroz istoriju, historiju i povijest, Oženiću celo selo, 21. Sekund, Muhаrem, Muzikа oči životа… Radio je kao profesor filma i digitalnih medija u SAD.

Z. J.