SRB ENG

Treći festival „Slika u pokretu“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 14. do 17. novembra

8. нов 2018 | Autor: Zoran Janković
U organizaciji Srpske asocijacije snimatelja od 14. do 17. novembra biće održan treći  po redu nacionalni festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“. U okviru programa festivala će biti prikazano osam ostvarenja autora kinematografske slike nastalih u Srbiji tokom protekle godine, po izboru selektora Miodraga Miloševića.

Filmovi koji će biti prikazani  odražavaju raznovrsnost kojom se odlikuje savremena srpska produkcija celovečernjeg igranog filma: od komedije do tragedije, od prošlosti do budućnosti, od margine života do svemirskog broda, od dokumentarističkog do visoko estetizovanog pristupa vizuelnim rešenjima, što sve čini živo tkivo savremene srpske filmske produkcije.

Tročlani međunarodni žiri u sastavu: Daniele Nanuci iz Italije, Jure Černec iz Slovenije i  prošlogodišnji dobitnik nagrade, Miloš Spasojević iz Srbije, odlučivaće o ostvarenjima koje su snimili Mikša Anđelić, Miladin Čolaković, Milica Drakulić, Kosta Glušica, Vladan Janković, Dimitrije Joković, Ivan Kostić i Radoslav Vladić.

Žiri će dodeliti dve nagrade: Nagradu za najbolji snimateljski rad i nagradu za inovativnost u vizuelnom pristupu u filmskoj fotografiji.

Kao i prethodne dve godine, celokupni program biće priređen u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će posle projekcija biti održani i susreti sa autorima. Gost Festivala biće i i Paul Rene Roestad, predsednik IMAGO, evropske federacije direktora fotografije.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske Kinoteke.

Filmovi će se prikazivati u terminama od 18 i 20 časova u Muzeju Kinoteke u  Kosovskoj 11Ulaz na projekcije je besplatan.

Zoran Janković