SRB ENG

Trodnevna radionica „Sanatorijum za genijalne filmove“ mentora Miloša Tomića u DKSG

8. маја 2019 | Autor: Zoran Janković
Od petka, 10. maja, do nedelje, 12. maja u Studiju 28 Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad (DKSG) na Novom Beogradu biće održana trodnevna radionica  „Sanatorijum za genijalne filmove“ mentora Miloša Tomića. Tim povodom vam prenosimo poziv Miloša Tomića.

„Ova trodnevna radionica bi trebala da se na nov, zaigran i konstruktivan  način pozabavi fenomenom neuspeha i uspeha u procesu stvaranja filma. Hit-filma i debakla. Zvezdane epizode u karijeri i one sramotne koja bi trebalo što pre zaboraviti…

Pozivamo 5-7-8 autora i reditelja različitih generacija, koji bi na svetlost radionice izneli po jedan svoj kratak a katastrofalan film koji im stoji kao filmska trauma već neko vreme. Uz projekciju tog filma, ispričali bi priču kroz koju bismo shvatili kontekst i razloge koji su doveli do debakla i, pretpostavljam, slatko se nasmejali. A onda, oko svakog filma oformila bi se ekipa U KOJOJ NIJE REDITELj  dotičnog filma. Ekipa koja bi od starog lošeg filma napravila novi, uzbudljiv, dobar (šta li to znači?) TREJLER za taj stari film koji ipak integralno NEĆE ponovo doći u bisokope.

Idealna ekipa NOVOG filma bi mogla da bude u sastavu: reditelj (neki drugi), montažer koji se snalazi i sa grafikom i maskama, pretapanjima, dramaturg, dizajner zvuka i glumac koji bi postao novi narator, vođa puta kroz taj stari loš film-novi dobri trejler. Stvarno bi bilo idealno-fenomenalno imati ovakav sastav ali snaći ćemo se kakva god ekipa da se sastavi!

Po jedan kompjuter koji brzo montira potreban je svakoj ekipi. Ko ima neka to odmah prijavi!

Radionica je besplatna za učesnike, a broj mesta na radionici je ograničen (studenti će imati neznatnu prednost prilikom odabira). Vašu prijavu pošaljite do 8. maja na mejl adresu afc-program@dksg.rs sa sledećim podacima: ime i prezime, godina rođenja, informacijom da li ste student i kog fakulteta i kontakt brojem mobilnog telefona. Molimo vas da u slučaju prijave budete u mogućnosti da prisustvujete i učestvujete u radu radionice u spomenutim terminima.

VRLO VAŽNO! za projekciju u petak:

IZABERITE I PRIPREMITE (na usb-u) MINIMUM 3 KRATKA VIDEA (bilo kojeg žanra forme, 2 do 3 minuta svaki primer) ILI INSERATA IZ DUŽIH FORMI KOJI SU ZA VAS PRIMERI URNEBESNIH ILI NEPRIJATNO LOŠIH “GENIJALNIH” ZAHVATA.

Ovim filmskim ”mezetlukom” svako od nas bi se predstavio osoblju sanatorijuma i drugim pacijentima.

Unapred se radujem!

Mentor: Miloš Tomić

 

Detaljnije na: http://www.dksg.rs/event/7018

Zoran Janković